Kiemelt Hírek 2018. július 23.

Polgár Judit: Sok nő életében fontos, hogy magasra tegye a lécet

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 23.
A világhírű sakkozó 42 éves lett.

Polgár Judit nem járt naponta iskolába, tanulmányait ugyanis magántanulóként folytatta – írja honlapján minden idők legjobb női sakkozója, aki 1976. július 23-án született Budapesten.

Az már születése pillanatában kiderült, hogy sakkozó lesz belőle, szülei ugyanis be akarták bizonyítani, hogy koncentrált neveléssel bármelyik egészséges gyerekből sikeres ember lehet.

Fotó: Yvonne Hemsey/Getty Images

Kilencévesen eljött a siker

Ennek megfelelően nem is kellett sokáig várni a sikerekre, Polgár Judit kilencévesen már nemzetközi versenyt nyert, 12 és 14 évesen pedig korosztályos világbajnok lett – fiúk között. Kétszer női olimpiai bajnokságot is nyert, és a második után döntötte el, hogy csak férfi versenyeken indul el, 15 évesen pedig minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere lett.

Számos sikert ért el, a válogatottal kétszer volt ezüstérmes a Sakkolimpián, bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, rengeteg díjat bezsebelt, és többek között olyan klasszisokat is legyőzött, mint Gari Kaszparov, Anatolij Karpov, Magnus Carlsen vagy Borisz Szpasszkij. Nem mellesleg ő az egyetlen nő, aki átlépte a 2700 Élő-pontos határt.

Kínában oktatják a módszert

Bár az aktív játékkal felhagyott, a férfi sakkválogatott szövetségi kapitánya lett 2015-ben, ám még három évvel korábban elindult a Sakk Alapítványa, amelynek módszerei a közoktatásban is helyet kaptak, sőt a Sakkpalota és a Sakkjátszótér programjait Kínában is alkalmazzák szeptembertől.

Fotó: MTI/Földi Imre

Egészen elképesztő, amit a sakkban elért, nem véletlen, hogy többek között megkapta a Magyar Népköztársaság Csillagrendjét, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, a Prima díjat, a Prima Primissima díjat, sőt Budapest díszpolgárává is megválasztották.

Tavaly Veiszer Alinda műsorában arról beszélt, hogy sok játékos van a sakk területén, akik 40 felett még mindig az élmezőnyben vannak.

Nem korkérdés, hogy az ember abbahagyja, vagy nem

– fogalmazott a sakknagymester, kiemelve, hogy aki valamiért befejezi, általában új dolgokat akar felfedezni, és más irányt venne az életében, de szó sincs arról, hogy valaki idősebb korában már nem tud sakkozni.

Polgár Judit azt is mondta, az egyik legfontosabb dolog az életében, hogy a szülei, illetve maga is nagyon magasra tette a lécet. Van egy szint, amit mindig szem előtt tud tartani és mindig van hová fejlődnie, ez egy húzóerő.

Sok nő életében fontos, hogy magasra tegyük a lécet

– húzta alá.

A nemzetközi nagymester a Magyar Nemzetnek adott tavalyi interjújában arra a kérdésre, hogy gyermekeit is erre a pályára tereli-e, úgy fogalmazott:

 Én nem vagyok olyan elszánt, amilyenek – pedagógiai hitükből adódóan – a szüleim voltak. A gyerekeim tesztelték ugyan a Sakkpalota programot, én is tanítottam őket, néhány versenyen indultak is, de azóta abbahagyták a sakkot. Az idei világsakkfesztiválon a lányom a tánc műfajában lépett fel.

Ebben az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a sakk a mai napig a férfiak által uralt sportág.

Igaz, nekem nagy szerencsém volt, mert a szüleim rendszeresen elmondták, hogy férfiak között lányként ugyanúgy képes leszek megállni a helyem, de azért előfordult, hogy furcsán néztek rám és a testvéreimre, amikor férfiakkal versenyeztünk. Zsuzsi nővérem mondta egyszer, hogy ő még „egészséges” férfit nem győzött le. A férfiak ugyanis sokszor nehezen viselték, ha egy nő – pláne egy kislány – verte meg őket, és ilyenkor a legkülönbözőbb kifogások hangzottak el, hogy az illető miért volt éppen rossz passzban.

Polgár Judit 2000-ben ment férjhez, azóta két gyermekük is született, július 23-án pedig 42. születésnapját ünnepli. Isten éltesse sokáig!

Keresés az oldalon