Petőfi utcát adnak át Szijjártóék Kazahsztánban

Startlap - Startlap
Orbán Viktorral együtt több kormánytag is Kazahsztánba utazott, a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozójára. Szijjártó Péter sem fog unatkozni, egyebek mellett utcát avat Asztanában.

Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztán fővárosába, Asztanába utazott, ahol hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vesz a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

A magyar delegáció, melynek tagja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is – tárgyalásokat folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, Alikhan Szmailov miniszterelnökkel és Jerlan Kosanov parlamenti elnökkel.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán is beszámolt az előtte álló két napról, mint írta, nem fog unatkozni, még egy utcát is avat.  “Asztanában ülésezik a Türk Államok Szervezetének Külügyminiszteri Tanácsa, ahol találkozunk az üzbég és az azeri kollégákkal is, átadjuk a Petőfi utcát, aláírjuk az új magyar-kazah ösztöndíj megállapodást, Miniszterelnök úr pedig hivatalos látogatást tesz” – fogalmazott a bejegyzésében.

Magyarország és Kazahsztán szorosan együttműködik az energetika területén. 2023 januárjában a békés célú nukleáris energia használatának oktatásáról szóló egyetértési nyilatkozatot írtak alá – emlékeztetett Havasi Bertalan sajtófőnök a közleményben, hozzátéve: vállalati szinten is kiemelkedő az energetikai együttműködésünk, számos érdekelt magyar cég van jelen a kazah piacon.

Az oktatás is az államközi kapcsolatok egyik kiemelt területe, az asztanai tárgyalások során aláírják a 2024-2026 közötti időszakra vonatkozó Stipendium Hungaricum megállapodást, valamint folyamatban van több magyar egyetem kazahsztáni megjelenésének előkészítése is.

A Türk Államok Szervezetének “türk idő” vagy “türk éra” mottóval megrendezett pénteki csúcstalálkozója a szervezet honlapja szerint “kulcsfontosságú platformként szolgál majd a széleskörű napirendről szóló magas szintű megbeszélésekhez. A vezetők sarkalatos kérdésekben döntenek, megállapodásokat véglegesítenek olyan területeken, mint a gazdaság, a kereskedelem, a közlekedés és a vámügy”. A türk államok – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Magyarország, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán – vezetői a régión belüli és azon túli politikai és gazdasági fejleményekről is tárgyalnak majd – olvasható a közleményben.

Címlapfotó: MTI/Kovács Attila

Ez is érdekelhet

képcím

Szijjártó nyilatkozata után Bosznia felfüggesztette...

képcím

Szijjártó az ukrán béketervről: "Azt én megvétóztam"

képcím

Szlovák elnökválasztás: Pellegrini nyert, Szijjártó rögtön...