Ötven hókotró takarítja folyamatosan Budapest úthálózatát

Startlap - Startlap
Több mint 50 hókotró célgéppel takarítják folyamatosan Budapest úthálózatát a legmagasabb készültségi fokozatban, miután szombat délutánra újabb intenzív havazás érte el a fővárost - ismerteti a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. közösségi oldalán szombaton.

Az utak síkosságmentesítését segíti, hogy az FKF az elmúlt éjszaka és napközben is preventív szórást végzett Budapesten – emlékeztetnek.

A közlemény szerint a téli síkosságmentesítés az aktuális időjárási viszonyok függvényében, de minden esetben a jogszabályokban is rögzített, szigorú prioritási sorrendben történik. Először kerülnek sorra a hidak, felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak. Ezt követően pedig a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek. A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy az ingatlanok előtti járdák síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, társasházak esetében a lakóközösségnek kell gondoskodnia az épület előtti járdaszakasz takarításáról.

Egyidejűleg kérik a gépjárművel közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, téli gumival felszerelt járművekkel induljanak útnak. Azt is kérik az autósoktól, hogy a téli síkosság-mentesítést végző járműveket ne előzzék meg, és figyeljenek a kézi úttisztítást végző emberekre.

(MTI)

(Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán)

Ez is érdekelhet

képcím

Ferenc pápa a szentföldi harcok leállítását sürgette...

képcím

Erdő Péter: az utolsó szó mindig a szereteté

képcím

Hosszú sorokban várták a karácsonyi ételosztást Budapesten