Megszólalt az Oscar-díjas Mihalek Zsuzsa

Startlap - Startlap
A magyar filmes a közösségi oldalán röviden jelezte, mi történt volna, ha személyesen vesz részt az Oscar-gálán.

A 96. Oscar-gálán Christopher Nolan Oppenheimer című életrajzi drámája kapta a legtöbb – 13 jelölésből hetet nyert meg – aranyszobrot, Magyarország számára azonban ennél is kiemelkedőbb hír, hogy 2024-ben újabb névvel bővült a magyar Oscar-díjasok listája.

Idén a legjobb produkciós tervezés kategóriában Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film díszletberendezője nyerte el az aranyszobrot.

Mivel nem vett részt a gálán, a magyar filmes nevében is Shona Heath és James Price vette át a díjat a Dolby Színház színpadán.

A Mihalek Zsuzsa díszletberendezővel a legjobb produkciós tervezés kategóriában Oscar-díjat nyert James Price (b) és Shona Heath brit látványtervezők átveszik a díjakat a 96. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 10-én.
A Mihalek Zsuzsa díszletberendezővel a legjobb produkciós tervezés kategóriában Oscar-díjat nyert James Price (b) és Shona Heath brit látványtervezők átveszik a díjakat a 96. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 10-én. (MTI/EPA/Caroline) Brehman

Mihalek Zsuzsa hétfőn délelőtt a Facebook-oldalán pár sorban köszönte meg gratulációkat:

“Kedves barátaim, kollégáim! Szeretném megköszönni ezt a rengeteg gratulációt, ha személyesen kint lettem volna, akkor a közvetítés még most is tartana, mert köszönetet mondanék a több száz magyar kollégámnak, akikkel együtt dolgozhattunk ebben a tényleg fantasztikus filmben!!”

Mihalek Zsuzsa neve az Oscar-gálán többször is elhangzott, kollégái a színpadon méltatták szaktudását, ízlését: Zsuzsa az első perctől kezdve velünk volt a csapatban, kiváló szakember. A munka kezdetkor megkapta a hatalmas dossziékat tőlünk a bútortervekkel, amelyeket azonnal interpretált és sajátjának érzett. Azt hiszem, hogy egy kicsit Zsuzsa ízlése alakította ki a Szegény párák végleges képi világát. Behozott a filmbe személyes tárgyakat. Például, amikor Dunken felfedezi Bella hálószobáját és felemel a földről egy babát, az Zsuzsa saját babája volt. Sőt, a Bella ágya is Zsuzsa gyűjteményéből származik – idézte Shona Heath méltatását a 24.hu.

Mihalek kollégáit nem érte váratlanul, hogy a magyar filmes nem utazott ki a világ legnagyobb díjátadójára. “Sajnáljuk, hogy Zsuzsa nincs itt velünk most Los Angelesben, de őszintén, ezen nem lepődtem meg. Zsuzsa személyiségéből adódik, hogy szeret inkább a háttérben maradni, visszahúzódó szakember. Sokáig hezitált azon, hogy eljöjjön-e a gálára. Többször beszéltünk erről. Végül úgy döntött, hogy nem szeretne részt venni az Oscaron, mert egy ilyen esemény nem igazán az ő közege” – mondta a 24.hu-nak James Price.

Az Alasdair Gray skót író regénye nyomán Jórgosz Lánthimosz rendezésében Magyarországon forgatott Szegény párákat 11 Oscarra jelölték. A Frankenstein-variáció tavaly a velencei filmfesztiválon debütált, ahol a legjobb film és rendezés díját is megkapta – írta az MTI. Mihalek Zsuzsa februárban a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díját is elnyerte munkájáért.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Oscar-díj: Tarolt az Oppenheimer