Megszólalt Katalin hercegné a manipulált fotóról

Startlap - Startlap
Ez volt az első fotó, amelyet a hercegnéről januári műtétje óta hivatalosan közzétettek.

Frissítés: Hétfő délelőtt Katalin hercegné az X-en reagált a több fotóügynökség által is visszahívott, a manipuláció gyanúját felvető családi fotóra: “Mint sok amatőr fotós, én is kísérletezem időnként a szerkesztéssel. Szeretnék elnézést kérni a tegnap megosztott családi fotó okozta zavarokért. Remélem, minden ünneplőnek nagyon boldog anyák napja volt. Katalin” – idézi a 24.hu a hercegnét.

Manipuláció lehetőségére hivatkozva több nemzetközi fotóügynökség is visszavonta kiadásából azt a hivatalos fotót, amely vasárnap jelent meg Katalin walesi hercegnéről, Vilmos brit trónörökös feleségéről – írja az MTI.

Ez volt az első fotó, amelyet a hercegnéről januári műtétje óta hivatalosan közzétettek.

A Kensington-palota – Vilmos és Katalin londoni hivatala – által  nyilvánosságra hozott fényképen a mosolygó hercegné és három gyermeke, György és Lajos herceg, valamint Sarolta hercegnő látható. Katalin egy kerti székben foglal helyet, balján Sarolta a szék karfáján ül, mögötte György, jobbján Lajos áll.  

A Kensington-palota 2024. március 10-én közreadott, dátumozatlan felvétele Katalin walesi hercegnőről, Vilmos walesi herceg, brit trónörökös feleségéről és három gyermekükről; Sarolta hercegnőről, valamint Lajos és György hercegről Windsorban.
MTI/EPA/Kensington-palota/Vilmos walesi herceg

A képhez csatolt rövid nyilatkozatban Katalin köszönetet mond azokért a jókívánságokért, amelyeket az elmúlt két hónapban kapott.

A fotót a palota tájékoztatása szerint Vilmos készítette a múlt héten. 

A BBC brit közszolgálati médiatársaság ugyanakkor hétfőn azt jelentette, hogy három globális hír- és fotóügynökség, az Associated Press (AP), a Reuters és az AFP egyaránt visszavonta kínálatából a fotót.

Az AP indoklása szerint “közelebbről megvizsgálva úgy tűnik, hogy a közlő manipulálta a képet”.

Az ügynökség a BBC által idézett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a fénykép nem felel meg a cég fotónormáinak.

Az AP elsősorban Sarolta hercegnő bal kezének elhelyezkedését nevezte vitathatónak.

A Kensington-palota hétfő hajnalig nem kommentálta az ügyet.

Hírzárlat

Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a 42 éves Katalin hercegnén tervezett és sikeres hasüregi műtétet hajtottak végre. Az akkori tájékoztatásban a palota nem tért ki a beavatkozás okára, de valószínűtlennek nevezte, hogy a walesi hercegné a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

Katalin január 29-én távozott a London Clinic nevű magánkórházból, és jelenleg a család windsori rezidenciáján lábadozik.

A Kensington-palota azóta sem közölt részleteket a műtét okáról, jóllehet azt hangsúlyozta, hogy nem daganatos megbetegedésről van szó, és a hercegné jól van.

Katalin tavaly december óta egyetlen hivatalos programon sem vett részt. Állapotáról a brit sajtóban és a közösségi médiafelületeken számtalan találgatás kering, de a palota ezek közül egyet sem erősített meg.

III. Károly királyt, Vilmos trónörökös 75 esztendős édesapját ugyancsak január óta daganatos megbetegedéssel kezelik, és – jóllehet az államfői tisztségével járó feladatokat ellátja – jelenleg ő sem vesz részt nyilvános programokon.

Címlapkép: MTI/EPA/Kensington-palota/Vilmos walesi herceg

Ez is érdekelhet

képcím

Így tér vissza betegségéből III. Károly király

képcím

Fotókon a rákkal küzdő III. Károly, húsvéti eseményen jelent...

képcím

Károly király első beszéde Katalin hercegné diagnózisa óta:...