Megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

Startlap - Startlap
Az OMSZ jogutódja 2024. január 1-jétől egy 100%-os állami tulajdonban lévő zrt. lesz.

Egy, a kormány honlapján megjelent jogszabálytervezet szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat feladatait 2024. január 1-jétől a 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át azzal, hogy a jogutód feladatai kibővülnek.

A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya a Magyarország területén meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, valamint a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására terjed ki.

A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket az állami meteorológiai tevékenységtől.

Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatok a következők:

a) a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;

b) a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és meteorológiai információk közzététele;

c) a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;

d) az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá

e) az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és meteorológiai előrejelzések biztosítása.

A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként meghatározott állami cégnek pontosan leírják feladat- és hatáskörét. A jövőben a társaság egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek jelentést készítenie; a megújuló energiatermelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania – írja a 24.hu.

A törvénytervezet arról is rendelkezik, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatnál foglalkoztatott kormánytisztviselők szolgálati jogviszonya a december 31-ei váltáskor munkaviszonnyá alakul át.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ez is érdekelhet

képcím

Életbe lépett az országos másodfokú hőségriasztás

képcím

Bruttó 660 ezres alapbérért és több százezres juttatásért...

képcím

42 ország meteorológusa ítélte el az OMSZ-vezetők kirúgását