Orbán: Kérek mindenkit, szánjon pár percet a hazára

Startlap - Startlap
Ukrajna uniós csatlakozása és pénzügyi támogatása, nemzeti szuverenitásvédelem, nemzeti konzultáció, gazdasági kilátások - többek között ezekről a témákról beszélt péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése kapcsán Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy Magyarország nem vétózik, ugyanis az unió alapszerződésében olyan, hogy vétó nincs. “Magyarország meg fog akadályozni döntéseket” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: “Nélkülünk nincs döntés, mert mi vagyunk az unió, az unió ugyanis nem Brüsszelben van, ott a bürokraták vannak. Az unió Budapesten, Varsóban, Bécsben van.”

Orbán szerint Ukrajna uniós tagsága ma nem esik egybe Magyarország nemzeti érdékeivel, ezért a kérdést nem szabad napirendre tűzni az unióban, mert ebben a kérdésben nem lesz egyetértés. Szerinte a kérdést akkor kell napirendre tűzni, ha a csatlakozási tárgyalások elő lesznek készítve. Orbán úgy véli, a Bizottság felelőssége, hogy a kérdés rosszul lett előkészítve.

Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak elutasítását azzal magyarázta Orbán, hogy több kérdésben sem látunk tisztán: Ukrajna háborúban áll, és nem tudjuk megmondani, hogy mekkora a területe, ugyanis egy részét elfoglalta Oroszország. Nem tudjuk, mekkora Ukrajna népessége jelenleg. Nem tudjuk megmondani, jó lesz-e az ukrán mezőgazdaság beemelése az európai mezőgazdasági rendszerbe. A miniszterelnök szakértőkre hivatkozva azt mondta, magyar gazdák százezreit tenné tönkre az ukrán mezőgazdaság beemelése az unióba.

Szintén problémás terület Orbán szerint Ukrajna pénzügyi támogatása, mivel emiatt az uniós tagországok fejlesztési támogatásokat veszítenek el.

Soha senki nem kérdezte

Mivel a fenti kérdésekre nem tudjuk a választ, ne kezdjünk el tárgyalni Ukrajna csatlakozásáról. Először stratégiai partnerségi megállapodásra lenne szükség, és 5-10 év múlva már gondolkodhatnánk a folytatáson – magyarázta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar kormány véleményét soha senki nem kérdezte meg.

Orbán szerint az unió “vagonokban küldi a pénzt és a fegyvert” Ukrajnába, de ha ezt a 100 milliárd euró feletti összeget az EU gazdasági fejlesztésére adtuk volna, most nem lennének gazdasáégi gondjai az uniónak.

Az ukrán hadsereg nem győz, és ha több pénzt küldenénk, akkor is erősen kétséges lenne a győzelmük. Békére és tűzszünetre költsünk, ne a háborúra – fogalmazott a miniszterelnök.

Ha mégis akar az EU pénzt adni a háború folytatására, azt honnan adjuk? – tette fel a kérdést Orbán. Szerinte az EU költségvetését azért kell módosítani, mert elfogyott a pénz. “Ha pénzt akarunk adni, az legyen transzparens és a költségvetésen kívüli” – tette hozzá.

Nemzeti konzultáció és szuverenitásvédelem

Szerinte az emberek nem is értik, mi történik az unióban, ezért is jó a Nemzeti Konzultáció. “Nehéz csatában vagyunk, mindenkinek a támogadása kell, akinek fontos Magyarország nemzeti szuverenitása. Kérek, mindenkit, szánjon pár percet a hazára, töltse ki a konzultációt” – fogalmazott Orbán Viktor.

“Körülöttünk mindig nálunk nagyobb birodalmak voltak, ők akartak mindig belénk harapni, nem mi beléjük. Ilyen a történelem” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a magyarok úgy viszonyultak az ilyen helyzetekhez, hogy minden birodalom temetésén ott tudjanak lenni, és ott is voltak. “1100 év alatt bebizonyítottuk, tudjuk, hogyan kell ezt az általunk belakott területet berendezni. A magyaroknak van képessége arra, hogy államot működtessenek. Nem szorulunk rá mások segítségére. De mindig vannak olyanok, itt Magyarországon is, akik pénzért a haza egy részét vagy az egészet is hajlandóak eladni” – mondta Orbán. Hozzátette: ilyen volt például a Gyurcsány-korszak, amikor a kormányzati döntések nem a magyarok érdekeit szolgálták.

Orbán úgy látja, hogy Amerika arra törekszik, hogy “belepréseljenek minket a háborúba”. A választásokon pedig arra próbálják rávenni az embereket, hogy ne nemzeti kormány legyen Magyarországon. Ez a dollárbaloldal, akik amerikai meg brüsszeli pénzekből próbálnak beavatkozni a belügyeinkbe – mondta. Ezt a törvény tiltja Magyarországon. És  ezért van szükség a szuverenitásvédelmi intézkedésekre. A parlamentnek most hoznia kell pár döntést a szuverenitásvédelem érdekében, hogy ilyen beavatkozások ne történjenek meg – fejtett ki a miniszterelnök.

Reményteljes esztendő, keleti kapcsolatok

Orbán Viktor szerint 2023-ban a magyar emberek azért dolgoztak, hogy ne legyen roszab, hogy meg tudják tartani azt, amit addig elértek. “2024 egy reményteljes esztendő lesz, azért fogunk dolgozni, hogy jobb legyen, nem azért, hogy ne legyen rosszabb” – fogalmazott.

Felsorolta: emelkedig a minimálbér és a garantált bérminimum összege. “A nyugdíjakat mindenképp 6 százalékkal emeljük, akkor is, ha az infláció csak 5 százalék lesz, mert ezt ígértük. Béremelések lesznek az inflációt meghaladóan” – mondta Orbán.

Orbán Viktor szerint az elmúlt 20-30 évben elfoglaltuk a helyünket a nyugati világban, “ezen túl vagyunk”, Magyarország már a Nyugat része. De a Magyar gazdaságnak nem tesz jót a blokkosodás, a bezárkózás, az egész világgal kapcsolatban kell lennünk – fogalmazott. Hozzátette: ma a legprosperálóbb gazdaságok keleten vannak, és ezekből a gazdasági kapcsolatokból profitálhat Magyarország.

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán: Kilenc hónap múlva erősebbek leszünk, mint most

képcím

Bródy János dallal reagált Orbán Viktor évértékelőjére

képcím

Curtis: Én, ahogy eddig is, csak zenélni szeretnék, és nem...