Óriási fordulat az ellenzéki miniszterelnök-jelölti sorrendben

Startlap - Startlap
Meglepő eredményt hozott a Medián október első napjaiban végzett közvélemény-kutatása.

ATTILA KISBENEDEK / AFP

A HVG szerdai számában megjelenő Medián-kutatás egy részét Hann Endre ismertette az ATV Voks című műsorában kedd este.

Az október első napjaiban készült felmérés szerint változott az ellenzéki miniszterelnök-jelölti sorrend: az előválasztás második fordulója előtt továbbra is Dobrev Klára áll az élen, őt viszont a korábbi 3. helyezett Márki-Zay Péter követi, az utolsó pedig messze lemaradva tőlük Karácsony Gergely.

A Medián mérése szerint a szavazni szándékozók körében:

  • Dobrev Klára 37,
  • Márki-Zay Péter 33,
  • Karácsony Gergely 24 százalékon áll.

Nem szerepelhetnek egy sorban

Az ellenzéki előválasztás második fordulóját október 10-16. között tartják. Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) elutasította Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter kezdeményezését, mely szerint a szavazólapon egy sorban indultak volna. A Pártelnökök Értekezlete a döntést elfogadta.

Amennyiben a visszalépési határidőig, azaz október 9. 12.00 óráig valamelyik miniszterelnök-jelölt visszalépne, akkor a jelölt nevét a sátrakban fekete alkoholos filccel fogják lehúzni a szavazólapról a szavazóbiztosok.

Későbbi visszalépés esetén a jelölt neve rajta marad a szavazólapon, ahogyan ez az első forduló esetében is történt Zuglóban – ismertette a 24.hu az OEVB közleményét.

A Pártelnökök Értekezlete deklarálta, hogy a második forduló lebonyolítása követi az első fordulóban kialakított rendet, attól csak kivételesen indokolt esetben térhet el.

Szavazatszámlálás október 17-én

Mint ismert, az ellenzéki előválasztás első fordulója szeptember 28-án ért véget, amin több mint 630 ezren vettek részt. Az első fordulóban az ellenzéki választók döntöttek arról, hogy ki legyen a 2022 tavaszi általános választáson az ellenzék 106 közös képviselőjelöltje, valamint arról is, hogy ki legyen az a három miniszterelnök-jelölt, akik közül a második fordulóban megválasztják az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét. A három továbbjutó Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter lett.

A második forduló (október 10-16.) szavazatszámlálása október 17-én lesz, az előválasztási oldal tájékoztatója szerint lehetségessé válik egy nap alatt megállapítani az előzetes végeredményt. Mint írják, “így időben születik hivatalos végeredmény ahhoz, hogy az október 23-i nemzeti ünnepen együtt sorakozzon fel az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és 106 egyéni képviselőjelöltje”.

Ez is érdekelhet

képcím

Megműtötték Karácsony Gergelyt

képcím

Az OTP feljelentette Karácsony mozgalmát

képcím

Átadták a megújult Lánchidat