Óriási elismerésben részesült Alföldi Róbert

Ez tényleg nem mindennapi!

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-28 19:21

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Megtartotta éves, rendes közgyűlését a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.  Alföldi Róbert Jászai Mari dijas színész-rendező, a Nemzeti Szinház volt igazgatója akadémiai tag lett.

Mellette szintén a mozgókép- és színházművészeti osztály tagja lett még Szász János rendező, míg az irodalmi osztály rendes tagjává választották Bari Károly költőt, szenior tagjává Szakonyi Károly drámaírót, tiszteleti tagjává pedig Bruck Edith költőnőt.

Az építőművészeti osztály tagja lett Nagy Iván (rendes tag), Lázár Antal (szenior tag) és Ján Stempel (tiszteleti tag). A képző- és iparművészeti osztály új tagjai: Erdélyi Dániel (rendes tag), Nemes Judit (szenior tag), Sárváry Katalin (szenior tag), Zoltán Mária Flóra (szenior tag). A zenei alkotóművészeti osztály tiszteleti tagnak Heinz Holligert választotta.

A közgyűlésen a tagság szavazott az újonnan bevezetett címzetes tagsági formáról és első tagjairól is. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagsági formát hozott létre a szellemi élet olyan kiemelkedő személyiségeinek, akik nem, vagy nem elsősorban alkotóművészek, ezért az alapszabály értelmében nem lehetnek rendes vagy tisztelet tagok. (A tiszteleti tagok nem magyar állampolgárságú alkotóművészek.)

A 1992-ben alapított Széchenyi Akadémia az MTA önálló társult testülete, amelynek az a feladata, hogy megjelenítse az irodalmi és művészeti élet sokszínűségében megvalósuló egységét. Működése azt a gondolatot testesíti meg, hogy a művész szellemi szabadsága és a művészi alkotómunka függetlensége sérthetetlen érték.

A címzetes tagság szimbolikus jelentésének részeként a művészetek és tudományok összetartozását is kifejezné.Az idei közgyűlésen címzetes tagnak Ferge Zsuzsát, Földényi F. Lászlót, Kenedi Jánost, Kornai Jánost, Szelényi Ivánt és Vekerdy Tamást választotta meg a közgyűlés.

 

(MTI)

Címkék:

Alföldi Róbert MTA

Mai nap hírei

Elkényelmesedett franciákról és fantasztikus helyszíni meccsélményről cikkeznek a francia újságok

eurosport.hu11 órája

Az Orbán-kormánynak is üzent Ferenc pápa

mfor.hu12 órája

Borús jóslat: ha nem lesz változás, lőttek a dunai hajózásnak

agrotrend.hu13 órája

Rendszeresen mezőgazdasági magánutakra tereli az autósokat a Google Maps

magyarmezogazdasag.hu16 órája

Demi Moore őszintén elárulta, miért hullottak ki a fogai

joy.hu18 órája

Új igazolványt kaphat minden magyar: júliusban érkezik a hivatalos kártya

penzcentrum.hu18 órája

„Idegösszeomlást kapott attól, hogy nem arra használták, amire való” – 65 éve hunyt el Soós Imre

wmn.hu18 órája

Fiola gólörömével halálra rémítette a magyar műsorközlőt

m4sport.hu18 órája