Orbán: Én vagyok a postás, ezt meg fogják hallani

Startlap - Startlap
Robert Fico régi harcos, Vietnám szeret minket, von der Leyen végre világosan beszélt, a nemzeti konzultáció közös aktus, több férfi kellene a tanári pályára - többek között ezek voltak a témák az év első miniszterelnöki interjújában a Kossuth rádióban.

Az éve első miniszterelnöki interjújára került sor péntek reggel a Kossuth rádióban. Diplomáciai szempontból sűrű évre számíthatunk idén – mondta Orbán Viktor. A diplomáciai nagyüzem már el is kezdődött a szlovák és a vietnámi miniszterelnökök budapesti látogatásával, jövő héten pedig a moldáv kormányfő érkezik a magyar fővárosba. Ekőzben pedig a kormány már megkezdte a július 1-jén átveendő soros uniós elnökségre való felkészülést.

Szlovákia

Robert Fico látogatását Orbán “nagy, kiemelkedő eseménynek” nevezte, mivel egy újonnan, ráadásul már negyedszer megválasztott miniszterelnökről van szó. Mindig könnyebb “egy régi harcossal ” fejleszteni a kétoldalú kapcsolatokat – magyarázta Orbán. Hozzátette: emlékszik, hogy Ficóval a korábbiakban sok vitájuk volt, de ezeket mára kivétel nélkül megoldották. 10 év alatt például eljutottunk oda, hogy a leghosszab, Szlovákiával köszös határszakaszunkon ma már szinte megszűnt az illegális migráció. Ez egy kifejezetten jó évkezdet volt Fico látogatásával – mondta a miniszterelnök.

Vietnám

Orbán szerint ázsia felemelkedése új világrendet teremt, a Nyugat már nem egyedül diktálja a szabályokat. A miniszterelnök elmondta: Vietnám a világ 10, leggyorsabban fejlődő országának egyike, “szeretnek minket”, Magyarországnak mindig is jó volt a kapcsolat az ázsiai országgal. A vietnámi miniszterelnök szerdai látogatásán is jól alakult az együttműködés, jelenleg a két ország kormánya azon dologozik, hogy a kereskedést beruházásokkal egészítsék ki.

A Vietnámmal való kapcsolatunk az új világrendben kialakuló kapcsolatrendszernek egy fontos eleme lesz. A múltban sok háborút megvívott ázsiai ország ráadásul a béke mellett az egyik leginkább elkötelézett ország, csakúgy mint mi – fogalmazott Orbán Viktor.

Uniós pénzek

Annak, hogy az Európai Bizottság (EB) továbbra is feltételekhez köti az uniós pénzek utalását, Orbán Viktor szerint az az aktuális oka, hogy nyáron európai parlamenti választások lesznek, és Brüsszelben “sok politikus túl akar élni”. Hozzátette: Magyarországon nem, de Brüsszelben lehet mismásolni, folyamatosan ezt teszik, kivéve a választások előtt. Ez történt most: Ursula von der Leyen EB-elnöknek most “meg kellet mondania”, miért nem adja oda a pénzt a magyaroknak: a migráció és az LMBTQ miatt. “De nincs az a pénz, hogy ide migránsokat engedjünk be, hogy ellakják előlünk az országunkat”, és “nincs az a pénz, hogy LMTQ-aktivisták kezébe adjuk a gyerkekeink sorsát” – fogalmazott Orbán. Hozzátette: nem tudnak bennünket pénzügyileg megzsarolni. Korábban ködösen beszéltek: hogy igazságszolgáltatás, meg jogállam, meg közbeszerzés – de ez fedősztori volt, most viszont végre von der Leyen kijelentette, mi a valódi oka a pénzek visszatartásának: a gender, a migráció és háború. De ezekben nem engedünk – jelentette ki a miniszterelnök.

Nemzeti konzultáció:

Szóba került az interjúban a napokban lezárult nemzeti konzultáció is. Ezzel kapcsolatban Orbán elmondta: mi magyarok egy közösséghez tartozunk, ez az érzés Magyarországon nagyon erős. A nemzeti konzultáció arról szól, hogy ez az összetartozásérzés még megvan a magyar emberekben. “Pozitív visszhangra talált sok millió magyar szívében” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nyugaton  ezt nacionalizmusnak nevezik, de ez egy pozitív lelki energia, ami a magyarokat átsegíti a nehézségeken. Nem csak a benne szereplő kérdések miatt fontos a nemzeti konzultáció, hanem a közös aktus, a közös cselekvés miatt is – mondta. 

Ezt az üzenetet hogyan lehet eljuttatni nyugatra? – kérdezte a műsorvezető. Orbán válasza: “Attól függ, milyen a postás. Én vagyok a postás. Ezt meg fogják hallani, bízhatnak bennem.”

Béremelés, nyugdíj, infláció

A gazdasági növekedés tekintetében az európai élbolyban leszünk idén – mondta Orbán Viktor. Szerinte “jó, ha van uniós pénz, de a magyar gazdaság méretéhez képest ez nem egy nagy összeg”. Ráadásul nem csak jön, de be is kell fizetnünk. Tehát ez a pénz inkább csak gyorsít bennünket – magyarázta a miniszterelnök. Erre példa a pedagógusok bérének emelése is, amely eredetileg egy hatéves program, amely az uniós pénzeknek köszönhetően 3 évesre csökkent. A tanárok béremelésének a legfontosabb célja szerinte, hogy a gyermekeinkben ennek visszatérni lássuk az eredményét.

Orbán úgy véli, hogy “elég vonzó pálya lehet a 7-800 ezres fizetés és a hosszabb pihenés lehetősége”. Reméli, hogy ennek köszönhetően a jövőben minél több férfi választja a tanári állást, met felborult a szakmában a nemek aránya, “márpedig ha gyerekeket kell nevelni, apa-anya, férfi-nő,  mind a kettőre szükség van”. A miniszterelnök szertné, ha a pedagógusoknál a nemek aránya visszaállna a korábbi 50-50 százalékra.

A 13. havi nyugdíj miatt minden évben izgul, hogy lesz-e elég pénz a kifizetésére, hogy időben, egy összegben ki tudják-e fizetni – fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta: idén már biztos, hogy a 13. havi nyugdíj egy összegben, időben fog érkezni.

Orbán úgy látja, az infláció visszaemlekedésének veszélye minimális itthon. A legfontosabb most a gazdasági növekedés újraindítása. Ennek felelőse pedig a gazdasági miniszter.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

"Szereted a délutáni alvást?" - Orbán gyerekek kérdéseire...

képcím

Orbán Viktor faképnél hagyta Márki-Zay Pétert - A hét hírei...

képcím

Orbán Viktor: Megáll-e Oroszország, ha legyőzi Ukrajnát?