Megszavazta az EP: keményebben lépnének fel Orbánékkal szemben

Startlap - Startlap
Az állásfoglalásnak jogilag nincs kötelező ereje, de mutatja, hogy milyen a politikai hangulat az Európai Unió egyetlen közvetlenül választott szervében.

Megszavazta az Európai Parlament azt a határozati javaslatot, amely a magyar jogállam helyzetéről szólt, és az uniós pénzek befagyasztásától a hetes cikken és a pereken át a tanácsi elnökségig mindenre kiterjedő politikai támadást jelent a magyar kormánnyal szemben – írja a 24.hu.

A javaslatra 345 képviselő igennel, 104 pedig nemmel szavazott. 29 képviselő tartózkodott. 

Az állásfoglalás legfontosabb pontjai:

  • A parlament megfenyegette az Európai Tanácsot, hogy oldják meg, hogy ne Orbán Viktor legyen 2024-ben az Európai Tanács ideiglenes elnöke.
  • Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy bepereljék a bizottságot, amiért az hozzáférhetővé tette a pénzeket Magyarország számára.
  • Elítélik Orbán Viktort, amiért akadályozza az Ukrajnának adni kívánt támogatást.
  • Támogatják, hogy a bizottság nem javasolta a tagállamoknak a befagyasztott magyar pénzek feloldását.
  • Arra kérik a bizottságot, hogy ne adja oda Magyarországnak a Helyreállítási Alap pénzeit, ameddig a magyar kormány nem teljesíti a mérföldkőként megjelölt reformokat.
  • Azt is kérik, hogy kezeljék egyben a három különböző eljárást, amellyel pénzek voltak blokkolva Magyarország előtt, és csak akkor kapjon a magyar kormány uniós forrásokat, ha minden problémát megoldott.
  • És felszólítják a bizottságot és a tanácsot, hogy indítsák el a hetes cikk szerinti eljárás azon részét, ami tényleg fel tudja függeszteni a magyar kormány szavazati jogát a tanácsban.

Az Európai Parlament önálló kezdeményezési lehetőség híján leginkább olyan állásfoglalásokat és határozati javaslatokat fogad el, mint a mai. Ezeknek nincs kötelező ereje, de mutatja, hogy mi a politikai hangulat az EU egyetlen közvetlenül választott szervében. Még ha ezeknek nincs is jogilag kötelező erejük, a parlament akkor is tehet politikai fenyegetést az ilyen politikai állásfoglalások mögé – magyarázza a 24.hu cikke.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar-kínai csúcs: tizenhat megállapodást már biztosan alá...

képcím

Magyar Péter pártját méri a legerősebb ellenzéknek a Medián,...

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott