Gulyás: Ebben a ciklusban megduplázzuk a pedagógusbéreket

Startlap - Startlap
Szakápolói és rendvédelmi dolgozók béremelése, további uniós pénzek érkezése, salgótarjáni elbocsátások, reptérvásárlás, a Fidesz főpolgármester-jelöltje - többek között ezekről a témákról is szólnak az év első kormányinfójának hírei.

Boldog új évet kívánt a jelenlévőknek Gulyás Gergely, aki beszámolt arról kezdésként, hogy számtalan, a sajtóban is tárgyalt ügyet vitattak meg a szerdai kormányülésen – írja élő közvetítésében a 24.hu. A kormány a tavaly év végén létrejött megállapodásnak megfelelően üdvözli, hogy EU-s pénzek érkeznek Magyarországra, mondta.

A további kifizetésekkel kapcsolatban a miniszter üdvözölte a szerdai EP-vitát, mert legalább világos képet kaphatott mindenki a helyzetről Gulyás szerint. A vitában az Európai Bizottság elismerte azokat a lépéseket, amiket a magyar kormány az igazságszolgáltatás függetlenségéért tett, jelezte. Gulyás szerint az LMBTQ-ügyben és migrációval kapcsolatos kérdésekben, amiktől a további kifizetéseket függővé tették, a magyarok már állást foglaltak népszavazásokon.

Bérek

A miniszter szerint január végéig minden pedagógus megkapja a megemelt fizetésről szóló határozatot, 32,2 százalékos béremelésről van szó. “Ebben a ciklusban meg fogjuk duplázni a pedagógusbéreket, az idei éves pedagógusbér így 672 416 forint lesz, jövő évben pedig további 21 százalékos emelés várható: 2025-ben 812 ezer forint lesz a pedagógusátlagbér a jelenlegi előrejelzések szerint, 2026-ra ez az összeg 880 ezer forintra nő” – ígérte a miniszter.

A minimálbér 15 százalékkal, garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedett, ez meg fog jelenni a teljes nemzetgazdaságban, szögezte le a miniszter, ehhez közelítő béremelések várhatóak a nemzetgazdaság egészében. Március elsejével a szakápolói bérek újabb 20 százalékkal emelkednek. Rendvédelmi dolgozók esetén 79 500 forinttal emelkedik a bér.

Uniós pénzek

Magyarországgal szemben folyik egy kondicionalitási eljárás, az ott megfogalmazott elvárásoknak Magyarország eleget tett, ezért még a bizottsági elnök által említett migrációs és LMBTQ-kérdésekben fennálló különbségek ellenére is juthat további pénzekhez hazánk. Tárgyalunk a bizottsággal – mondta Gulyás, majd hozzátette, hogy alapvetően optimista a kérdésben.

Salgótarjáni elbocsátások

Joggal lehet kárhoztatni a céget, amely kirúgta a vendégmunkásokat betanító magyarokat – mondta a 24.hu szerdai cikkében megjelentekkel kapcsolatban Gulyás Gergely. Hangsúlyozta: Magyarországon akkor lehet nem magyar munkavállalót alkalmazni, ha magyar munkavállaló az adott helyet nem akarta betölteni. Az ügyben vizsgálat is folyik, tette hozzá.

Reptér

A hvg.hu a reptér megvásárlásáról érdeklődött, Gulyás ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy rendkívül közel van, hogy bejelentsék a megállapodást, Nagy Márton most is ebben az ügyben tárgyal, hamarosan minden részlet kiderül. Ez legkésőbb február végéig megtörténik majd.

Főpolgármester

A Fidesz főpolgármester-jelöltjével kapcsolatban Gulyás elmondta: lesz saját jelöltje a Fidesznek. A párt jövő heti elnökségi ülésén ez lesz az egyik téma, és vagy már akkor, vagy egy következő alkalommal el is fog dőlni a kérdés.

 

 A kormányinfón elhangottakról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Címlapkép: MTI/Hegedüs Róbert

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás: Az EP-választás után jön az EU-bírság

képcím

Magyar Péter Gulyásnak: "Szégyelld magad!"

képcím

Gulyás Gergely: Orbán Viktor és Hszi Csin-ping délután...