"Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel" - Orbán évértékelőjének legerősebb részei

Startlap - Startlap
Összegyűjtöttük a miniszterelnöki évértékelő legerősebb, legérdekesebb idézeteit. A kegyelmi ügyet rövidre zárta, majd Brüsszel felé fordult, beszélt GMO-s vackokról, zöldenergiáról, de Trump, és még Mága neve is elhangzott.

Évértékelő beszédet tartott a Várkert Bazárban Orbán Viktor miniszterelnök. Ez volt az első nyilvános szereplése a kegyelmi ügy kirobbanása után, aminek hatására Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán is lemondott. Míg volt köztársasági elnökről és a korábbi igazságügyi miniszterről megemlékezett Orbán, addig a református püspökről egy szót sem szólt. Az évértékelőről ebben a cikkben tudósítottunk, az ellenzéki pártok reakcióiról pedig itt írtunk.

Az alábbiakban kiemeltük a miniszterelnöki beszéd szerintünk legérdekesebb és legerősebb részeit:

  • A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, miután a köztársasági elnök benyújtotta lemondását az Országgyűlésnek. “Olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel” – fogalmazott Orbán. Az államfő távozását helyesnek, de Magyarország számára nagy veszteségnek értékelte. Az elnök és a volt miniszter munkáját “zaklatott szívvel és mindannyiunk nevében” megköszönte.
  • A lemondás körüli vitát úgy kommentálta: a “távozó két asszony kisujjában több méltóság van”, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.
  • Álláspontja szerint a kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühhé a jobboldalon, hogy nem egy bonyolult helyzetben hozott döntésről van szó, hanem egy “ki nem kényszerített hibáról”.
  • “Az áldozatok kálváriája kötelez bennünket”, hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az Országgyűlésnek.”
  • “A gazdaságban a zöldenergia korszaka már nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta azt. A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és észszerűen tudnak átállni.”
  • “A brüsszeli válságkezelés klasszikus. Amerikának klassz, a többieknek kuss.”
  • “Brüsszelben nemcsak tücsköt-bogarat beszélnek, hanem azzal is etetnének minket. A tüntető traktoros gazdák is azt mondták nekem, hogy egye ezeket a divatos brüsszeli izéket az, akinek két anyja van.” A kormányfő szerint “egészséges, helyben termelt élelmiszer helyett, műhúst és GMO-s vackokat sóznak ránk”.
  • Orbán Viktor azt mondta, “a migrációról is csak rossz hírei vannak”. “Ők maguk csalogatták be a migránsokat, vattacukorral ültek ki Brüsszelben és Berlinben a tűző napra, aztán meg csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak”.
  • “Nagyon szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az elnöki székbe és békét csinálna Európa keleti felén. Ideje lenne egy Make America Great Again-elnökségnek Amerikában. Mi magunk is készülünk egy elnökséggel, az uniós magyar elnökségről beszélek. Make Europe Great Again – tegyük újra naggyá Európát. MAGA ott, MEGA itt. Mága művész úr meg közöttünk.”
  • “A brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a csávából. Meggyőzésükre nem érdemes energiát fecsérelni, döglött lóra nem verünk patkót. Valódi változást csak egy új európai jobboldal hozhat, aminek mi, magyarok is részei vagyunk. Abcúg Brüsszel, éljen Európa! De azért figyeljünk, nehogy a fürdővízzel a gyereket is kiöntsük”. Az “új jobboldal nem Európa alternatívája, hanem európai alternatíva” kell, hogy legyen – mondta.

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Ez volt Orbán első fizetett munkája - A hét legfontosabb hírei...

képcím

Magyar Péter máris veri Orbánt és a Megafont a Facebookon

képcím

Magyar milliárdokból, titokban finanszírozták az Euronews...