Orbán Viktor Egyiptomban aláírta, hogy elítéli a gyűlöletbeszédet és támogatja a menekültek védelmét

A sarm-es-sejki csúcstalálkozó témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-25 17:27

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Arab Liga és az Európai Unió első csúcstalálkozójának résztvevői – közük Orbán Viktor is – alártak egy közös nyilatkozatot, amelyben felszólalnak a gyülöletbeszéd ellen, valamint a menekültek védelme mellett – írja a hvg.hu. A Sínai-félszigeten tartott kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt.

Erőfeszítéseket teszünk a menekültek védelmére és támogatására a nemzetközi emberi jogi törvényeknek megfelelően, elítéljük a gyűlöletre, a rasszizmusra és az intoleranciára való uszítás minden formáját, és megerősítjük az illegális bevándorlás elleni harcot

– olvasható a találkozón elfogadott nyilatkozatban. Orbán Viktor felszólalásában arról beszélt: a migrációs feszültségek okai erősödni fognak, és csak az a kérdés, hogy ezen folyamatok irányítói vagy elszenvedői akarunk-e lenni. Hangsúlyozta: a különféle illegitim erőcsoportok, valamint az ngo-k, a pénzügyi spekulánsok és a média jelentős befolyást gyakorolnak a migrációs politikára, és ezáltal az európai-arab kapcsolatokra is.

Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklarációnk rendkívül értékes

– közölte a miniszterelnök. Angela Merkel német kancellár pedig arra kérte az arab vezetőket, hogy támogassák a politikai változásokat Szíriában a térségből elmenekült közel 6 millió ember hazatérésének az érdekében. A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban több mint 360 ezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.

Mai nap hírei

Hogy merik kétségbe vonni a magyar orvosprofesszorok tisztességét?

demokrata.hu4 órája

Veszélybe kerülhet a budapesti metróközlekedés

168.hu7 órája

Összeomlott az oltási rendszer

444.hu7 órája

Tegnap bejelentették, hogy lezárják teljesen Magyarországot

napmintnap.com9 órája

Tovább tart a Liverpool hazai vesszőfutása: a Chelsea is nyert az Anfielden

m4sport.hu14 órája

Diána titka: Ezzel a 6 szóval traumatizálta őt élete végéig Károly herceg

joy.hu15 órája

Válik a Megasztár énekese, egy harmadik fél miatt futott zátonyra a házassága

femcafe.hu18 órája

Boltzár: mi lesz a mezőgazdasági üzletekkel?

agroinform.hu18 órája