Orbán: Május végére, júniusra kinn vagyunk a vízből

Péntek reggeli interjú a miniszterelnökkel.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-04-16 08:30

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kezdődik a fokozatos nyitás, újraindulnak az óvodák és az iskolák alsó tagozatai, a felső tagozatosok és a középiskolások csak később térhetnek vissza az iskolapadba. Miért változtattak az eredeti terven? – tette fel az első kérdést Nagy Katalin műsorvezető a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a miniszterelnöknek. Orbán Viktor elmondta, “az óvatosság és a fokozatosság miatt” döntöttek így. Hozzátette: a tavaly nyári nemzeti konzultációból az derült ki, hogy az iskolák bezárását akarták legkevésbé az emberek. “A WHO szerint az iskolákat kell legutoljára bezárni és leghalmarabb kinyitni. Én ebben nem vagyok annyira biztos, mert az ember félti a gyerekeit” – fogalmazott a kormányfő. Ugyanakkor a részleges nyitás mellet érvelve arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi tíz napban nőtt a bölcsődékbe vitt gyerekek száma. Szintén biztató jelnek tekinti, hogy a kórházban lévők közül “csak” 24 gyerek, közülük pedig ketten vannak lélegeztetőgépen. A honvédség fertőtlenítette az iskolákat. Azért  is csak az alsósokat engedik vissza az iskolába, mert ott nincs osztálybontás, ugyanazzal az osztállyal megy végig a nap. Hozzátette: ráadásul az igazgatók engedélyezhetik a távomaradást is.

Orbán ismertette a beoltottak aktuális számát: a 3 millió 145 ezren kapták meg eddig az első és 1 millió 300 ezren már a második oltásukat is. Hozzátette: 742 ezren már átestek a betegségen, így tehát közel vagyunk ahhoz, hogy Magyarország lehetséges 8 millió beolttjának az 50% százaléka védett legyen.

A csütörtök járványügyi adatok főbb számai is elhangzottak: elhunyt 241 fő, a kórházban ápoltak száma csökkent: ez 9 459 fő, lélegeztetőgépen 1 117-en vannak, ami szintén csökkenést mutat. 

“A következő 6 hét döntő lesz, meg tudjuk duplázni a beoltottak számát”, annak ellenére, hogy most kiesik az oltási tervből 580 ezer egyadagos Janssen-vakcina, amit a “riasztó hírek” miatt a magyar hatóságok ugyanúgy megvizsgálnak, mint a keleti védőoltásokat. A Janssent pótolni kell, de erre jó esélyünk van – mondta Orbán.

“Május végére, júniusra szerintem kinn vagyunk a vízből” – fogalmazott a miniszterelnök.

Elmondta: 4 millió 219 ezren regisztráltak eddig oltásra, és a 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak már, akit el tudnak érni.

A kormányfő szimbolikusnak tartja a teraszok újranyitását, mint fogalmazott, “a régi életünk egy darabja tér vissza ezzel”.  

Orbán Viktor azt ígéri: több munkahelyünk lesz a vírus után, mint előtte, és “mindenki talpra tud majd állni”.

Mai nap hírei

Sorra zárnak be a balatoni szabadstrandok: egyre kevesebb helyen fürödhetünk ingyen

penzcentrum.hu3 órája

Ronaldinho és Sergio Ramos ugratják egymást a világhálón

m4sport.hu10 órája

Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra

privatbankar.hu15 órája

Ifjabb Schobert Norbika is beszállt a családi bizniszbe- nekiestek a kommentelők

ifaktor.hu16 órája

Berki Krisztián már megint olyan nagyképű volt, hogy mindenkinek kinyílt a bicska a zsebében

promotions.hu17 órája

Százmilliós veszteség érte Tiborcz István cégének tokaji luxusszállodáját is

mfor.hu17 órája

Audi: viszlát, belső égésű motor!

tozsdeforum.hu19 órája

Nyakunkon a szeszélyes időjárás: repül a tető, csap a villám!

novekedes.hu20 órája