Belföld 2021. április 15.

Hivatalos: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok

Startlap Utazás Belföld 2021. április 15.
A vendégeknek nem kell maszkot viselniük majd, a felszolgálóknak viszont igen. Nyitnak az iskolai és kórházi büfék is.

A kormányzati portálon azt írták: az oltási program előrehaladásával párhuzamosan közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra.

Jövő héten nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a koronavírus ellen beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik, hiszen mostanra már 3 millió 90 ezernél is többen kaptak oltást – tájékoztattak.

Asztal egy étterem teraszán, tele poharakkal és tányérokkal (Fotó: Getty Images).

Úgy fogalmaztak: a vendéglátósok már készülhetnek a teraszok nyitására. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Nem érdemes trükközni, jelentős lehet a szabálysértés díja

Felhívták a figyelmet arra, hogy a védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető.

A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható – közölték.

Az iskolákban, kórházakban nyithatnak a büfék és a menzák

Hangsúlyozták: jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

Tájékoztattak arról is, hogy a munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatja ki.

Ha nincs két negatív PCR-teszt, akkor a hazatérőkre továbbra is tíznapos házi karantén vár

Hozzátették: a kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja.

Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

A kormányrendelet-módosítások a csütörtöki Magyar Közlönyben olvashatóak – írták.

 

(MTI)

Keresés az oldalon