Kiemelt Hírek 2021. április 15.

Iskolák újraindulása: az intézményvezető engedélyezheti a távollétet

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. április 15.
Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóját Maruzsa Zoltán indította. Az államtitkár elmondta: április 19-én az óvodákban és az iskolák alsó tagozatán visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, az 5-12. évfolyamokon május 10-éig digitális munkarend lesz érvényben.

Az államtitkár azt kéri, hogy az óvodák ne összevont, hanem az eredeti csoportokkal induljanak. Hozzátette: azt prognosztizálják, hogy nagyjából az óvodások felével fognak újraindulni az intézmények, és a tavalyi tapasztalatok alapján várható, hogy ez az arány javulni fog fokozatosan. 

Az újrainduló iskolákban újra kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a kézfertőtlenítő használata, valamint a kötelező távolságtartás.

Arra a felvetésre, hogy az iskolákban meg kellene felezni az osztályokat, az államtitkár elmondta, az elképzelést nem lehet megvalósítani, mivel ehhez nincs kellő számú pedagógus.

Ha egy szülő nem akarja óvodába vagy iskolába vinni a gyerekét, arra van lehetőség, az intézményvezető a távollétet engedélyezheti – tájékoztatott Maruzsa Zoltán. Hozzátette: technikailag ugyanakkor nem kivitelezhető, hogy a pedagógusok egy időben a jelenléti mellett digitális oktatást is tartsanak a távollévők számára. A rendszer rugalmas – mondta -, a tanárok kiadhatják a feladatokat a távollévőknek.

Aki 250 óránál többet hiányzik, és nincs elég jegye, annak a diáknak az év végén osztályozó vizsgát kell tennie, és így érvényes tanévet tud lezárni – jelentette ki az államtitkár.

Dr. Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy bárkinél, aki regisztrált, csöröghet a telefon, hogy oltásra hívják.

Keresés az oldalon