Orbán: Ha az ember falusinak születik, egész életében az marad

A miniszterelnök jól ismeri a falusi életformát.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-22 08:50

MTI/Szigetváry Zsolt

A Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című péntek reggeli műsorának három alappillére ezúttal a közelgő európai parlamenti választás, a családvédelmi akcióterv, valamint magyar falutámogatási rendszer körbejárása volt.

Akarja -nem akarja

Az EP-választás kapcsán új információk nem hangzottak el a miniszterelnök szájából, a kormánytagok hetek óta ugyanezeket a kijelentéseket ismételgetik: a választás tétje Európa jövője, Brüsszel be akarja engedni a migránsokat, Magyarország viszont határozottan ellenzi a migrációt.

A kormány jelenlegi, tájékoztatónak nevezett, ugyanakkor sokat bírált kampányáról szólva Orbán kijelentette, kötelességük a magyar népet a brüsszeli migrációs politika csak kevesek által ismert részleteiről tájékoztatni.

Csak egy lehetőség

A családvédelmi akciótervről szólva Orbán kijelentette, hogy ez csupán egy lehetőség, és a kormány nem javasolta, „hogy mindenkinek kötelező gyermeket vállalnia, akinek nem tetszik a családvédelmi akcióterv, az ne vegye igénybe”.

A miniszterelnök nem kíván foglalkozni az akcióterv kritikusaival, azt viszont nem érti, hogy „miért kell elrontani azoknak az embereknek a lelkesedését, akik akarnak élni a lehetőségekkel”.

Személyes hangvétel

Az interjú utolsó harmadában a beszélgetés vezérfonala a hamarosan induló Modern falu program és ennek keretében a falusi csok volt. Mint ismert, a csütörtöki kormányinfón jelentették be, hogy a kormány a döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás bevezetéséről.

Orbán ezzel kapcsolatban sem szolgált semmilyen új, eddig nem ismert részlettel. Ami miatt mégis említésre érdemes az interjú meglehetősen személyes hangvételű, közvetlen stílusú záró része.

A miniszterelnök úgy véli, falun is lehet minőségi életet élni, a falusi életforma egy „fantasztikus együttélési forma”, amit a kormány meg akar óvni a megszűnéstől, ugyanis több mint kétezer olyan falu létezik, ahol a népességcsökkenés üteme meghaladja az ország átlagos népességcsökkenésének ütemét.

Orbán Viktor pár mondaton belül többször is hangsúlyozta: ő jól ismeri a falusi életformát, hiszen ötven évvel ezelőtt ő maga is ott járt iskolába, ott tanult írni-olvasni, ott tanult viselkedni, és örül, hogy így történt.

Falusi fickó lennék (…) Ha az ember falusinak születik, egész életében az marad

– hangzott el Orbán Viktor szájából egy életrajzi adalék.

Mai nap hírei

Kétszázezer forintot kell fizetnie annak, akinek nincs negatív koronavírus tesztje

metropol.hu7 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu11 órája

Ricky Martin kissé mellényúlt új külsejével: de férje imádja az átalakulást

joy.hu13 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu17 órája

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu18 órája

Brókerbotrány: nincsen felelőssége az államnak

tozsdeforum.hu19 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu19 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu19 órája