Orbán politikai tanácsadója korábban megköszönte, hogy Budapestre jött a kiállítás, ami miatt kirúgták L. Simon Lászlót

Startlap - Startlap
Orbán Balázs szeptemberben "megtisztelőnek és örömtelinek" nevezte, hogy a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás egyik helyszíne Magyarország, a képek alkotóiról pedig azt mondta, "rendkívül fontos munkát végeznek".

Szeretném megköszönni a kiállítás szervezőinek, hogy elhozták nekünk ezt a tárlatot. S szeretném megköszönni minden kiállított fotó alkotójának a munkáját. Rendkívül fontos munkát végeznek, mert cselekvésre sarkallnak. Ők figyelmeztetnek minket feltétlen kötelességeinkre

– idézi Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatójának szavait a 444.hu szeptember 21-éről, a World Press Photo sajtófotó kiállítás megnyitójáról. Orbán Balázs megnyitó beszédében nem tett említést gyermekvédelmi kifogásokról, amelyek miatt végül L. Simon Lászlót azonnali hatállyal menesztették a kiállításnak helyet adó Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából.

Megtisztelő és örömteli, hogy a világ legnagyobb sajtófotó-kiállítása a világ harminc prominens helyszíne mellett Magyarországra, Budapestre is ellátogat. Így egy kicsit mi, magyarok is közelebb kerülhetünk távoli kontinensek gondjaihoz és örömeihez: a világ legjobb fotósainak lencséjén keresztül hozzánk is közelebb kerülhet a világ a valósága

– jelentette ki a politikai tanácsadó a tárlatról, amelyet Dúró Dóra azért nevezett történelemhamisítónak, mert úgy véli, azt sugallja, a tavalyi év egyik legnagyobb problémája az LMBTQ-kisebbséggel szembeni erőszak volt.

Mindeközben a 444.hu arról is írt, hogy L. Simon László kirúgása a nemzetközi sajtóban is megjelent: az ügyről többek között az Associated Press, a BBC, a Der Spiegel, a Le Figaro és az El País is beszámolt.

Csák János kulturális és innovációs miniszter közleménye szerint L. Simon László kirúgására azért került sor, mert a főigazgató “az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette”. Csák a Mi Hazánk kezdeményezése nyomán döntött úgy október végén, hogy tizennyolc év alattiak nem látogathatják a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzetközi Sajtófotó Kiállítását, mivel az sérti a gyermekvédelmi törvényt.

A múzeum ugyanakkor a múlt héten jelezte, jogszerűen nem tudják végrehajtani a minisztériumi utasítást, mivel senkitől sem kérhetik el a személyi igazolványát. Mindazonáltal a kiállítás weboldalán is a helyszínen is feltűntették, hogy a tárlat kizárólag nagykorúak számára látogatható. “A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik” – közölték.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Kocsis Máté heti rendszerességgel egyeztet Dúró...

képcím

Megrázó gázai fotó nyerte a World Press Photo fődíját

képcím

Hivatalos: Demeter Szilárd lett a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója