Dúró Dóra megköszönte Csák Jánosnak, hogy kirúgta L. Simon Lászlót

Startlap - Startlap
Dúró Dóra azért nem lehet maradéktalanul elégedett a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának menesztésével, ha rajta múlna, akkor "a fiatalok nem nézegethetnének ilyen képet az interneten sem".

Hétfő délután napirend előtti felszólalásában Dúró Dóra köszönetet mondott Csák Jánosnak, amiért meghozta “az egyetlen döntést, amely az intézmény tekintélyét helyre tudta állítani”. Csák János kulturális és innovációs miniszter hétfőn azonnali hatállyal menesztette a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából L. Simon Lászlót.

“Tudom jól azt is, hogy ez az egy kiállítás önmagában kis mértékben tudja csak megváltoztatni az emberek gondolkodását. Attól még a kis mértékben rontó kiállítások ellen is fel kell lépni” – jelentette ki Dúró, és hozzátette, a jövőben is fel fog lépni a hasonló kiállítások ellen, hogy megóvja a magyar fiatalokat.

Ha rajtam múlna, a fiatalok nem nézegethetnének ilyen képet az interneten sem, és a közösségi médiában sem

– fogalmazott a Mi Hazánk képviselője, aki szerint a Magyar Nemzeti Múzeum fotókiállításán történelemhamisítás zajlik. Dúró Dóra azzal indokolta ezt, hogy a világ sajtófotóiból válogatott kiállítás azt sugallja, a tavalyi év egyik legnagyobb problémája az LMBTQ-kisebbséggel szembeni erőszak. A képviselő hasonló okokból támadja azt is, hogy a képek az abortuszt korlátozó amerikai törvényt is feldolgozták, ami szerinte állásfoglalás az abortuszpártiság mellett. 

Dúró a hvg.hu megkeresésére kijelentette, a Mi Hazánk saját sikerének tekinti L. Simon László eltávolítását

A parlamentben szintén felszólaló Ungár Péter szerint Dúró

elment egy kiállításra, az nem tetszett neki, majd közéleti hisztériát vert ki.

“Azért kellett a kormánynak felmenteni a főigazgatót, mert nem engedhette meg, hogy a 40 ezer homofób szavazót elvigye a homofóbia vámszedője, a Mi Hazánk Mozgalom” – idézi az LMP politikusát a lap.

A kulturális és innovációs miniszter közleménye szerint L. Simon László kirúgására azért került sor, mert a főigazgató “az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette”Csák a Mi Hazánk kezdeményezése nyomán döntött úgy október végén, hogy tizennyolc év alattiak nem látogathatják a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzetközi Sajtófotó Kiállítását, mivel az sérti a gyermekvédelmi törvényt.

A múzeum ugyanakkor a múlt héten jelezte, jogszerűen nem tudják végrehajtani a minisztériumi utasítást, mivel senkitől sem kérhetik el a személyi igazolványát. Mindazonáltal a kiállítás weboldalán is a helyszínen is feltűntették, hogy a tárlat kizárólag nagykorúak számára látogatható. “A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik” – közölték.

A kiállításra gyermekeivel ellátogató Stefano Bottoni olasz–magyar történész a Szabad Európának azt mondta, valóban volt néhány kép, amelyeket illetően megkérte a gyerekeit, hogy azokat ne nézzék meg, de ezek háborús fotók voltak, például sebesült terhes nőről vagy gyerekekről Mariupolban készült fotók. A Dúró Dóra által kifogásolt alkotásokat illetően úgy nyilatkozott, 

ez egy nagyon rossz vicc, ha valaki azt gondolja, hogy bárkinek is árthat az öreg meleg emberek életének bemutatása a manilai idősek otthonában.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Kocsis Máté heti rendszerességgel egyeztet Dúró...

képcím

Hivatalos: Demeter Szilárd lett a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója

képcím

Könyvfóliázás: megnyerte a pert a rekordbüntetéssel...