Operatív törzs: országos vírusteszt-ellenőrzés indult, vannak problémák

Újabb egy hónappal meghosszabbították a határellenőrzést is. Az operatív törzs pénteki hírei.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-10-30 11:55

MTI/kormany.hu/Botár Gergely

 Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára kezdte az operatív törzs pénteki tájékoztatóját. Mint elmondta, októberben új országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, a PCR-tesztek árazását vették górcső alá. Emlékeztetett, a kormány 19 500 forintban maximalizálta a tesztek árát, a rendelet hatályba lépése óta a vállalkozások sokféleképpen alakították ki értékesítési gyakorlatukat.

A hatósági ellenőrzés három módon valósult meg, vizsgálták az ár megfelelőségét, az arról való tájékoztatás meglétét, ellenőrizték a vállalkozások weboldalait is. Budapesten még folytatódik a vizsgálat, a megyékben már végeztek a hatóságok. Eddig 81 vállalkozást ellenőriztek, 20 szolgáltató esetében tapasztaltak valamiféle gondot, azaz minden 4. vállalkozás jogsértő módon járt el. A 81 cégnél 240 ellenőrzést végeztek, ebből 29 esetben volt probléma, 100 honlapból pedig 14 esetében találtak szabálytalanságot. A kormányhivatal munkatársai 57 esetben tartottak helyszíni ellenőrzést, 12 esetben volt jogsértés. 83 telefonos ellenőrzés alkalmával 3 esetben találtak problémás tájékoztatást. Eddig 17 fogyasztóvédelmi eljárás indult, 3 esetben kellett bírságot kiszabni.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője következett, az aktuális járványügyi adatok ismertetése után a hétvégére vonatkozóan adott tanácsokat. Hangsúlyozta, bárki, aki tüneteket észlel magán, ne menjen temetőlátogatásra, otthon, gyertyagyújtással emlékezzen elhunyt szeretteire. Kerüljék a zsúfoltságot a temetőkben, válasszanak olyan időszakot, amikor kevesebb látogató lehet. A temetői díszek, virágok megvásárlásakor is kerüljék a csoportosulást. A maszkviselés szabadtéren is ajánlott, ha tömeg van, illetve figyeljenek a távolság betartására. Mint elhangzott, a temetők fenntartóit is kérik, hogy az illemhelyeket fokozottan fertőtlenítsék, takarítsák. 

 Kiss Róbert rendőr alezredes emlékeztetett, hogy hétfőtől szigorodnak a maszkviseléssel kapcsolatos szabályok, az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. Elmondta, a határellenőrzést újabb egy hónappal meghosszabbították. 

Mai nap hírei

Különleges mobilok jöhetnek a Samsungtól

gsmring.hu8 órája

Mikor és kinek lehet hasznos a nappali szundítás?

szimpatika.hu11 órája

Egy lány kipróbálta: 3 hónapig nem evett cukrot, tejterméket és glutént – ez lett az eredmény

joy.hu13 órája

A Bahreini Nagydíj rajtrácsa

formula.hu15 órája

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

konyvesmagazin.hu16 órája

Elhunyt 156 koronavírusos beteg hazánkban

demokrata.hu17 órája

Mike Tyson és Roy Jones kemény csata helyett saját magukat győzték le

igenyesferfi.hu19 órája

Rovarirtó a mézben!

agraragazat.hu19 órája