Operatív törzs: a Magyar Honvédség is ellenőrizheti a maszkviselés betartását

Startlap - Startlap
A szerdai tájékoztatóból az is kiderült, hogy az elhunytak hány százaléka nem szenvedett semmilyen alapbetegségben.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján elsőként Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a kedd éjszaka a Magyar Közlönyben megjelent újabb járványügyi intézkedések részletszabályait

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak közlését követően Müller Cecília elmondta, közel 21 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek el eddig a járvány kezdete óta.

Az elhunytakkal kapcsolatban az országos tisztfőorvos elmondta, túlnyomó többségüknél a valódi halálok jellemzően valamilyen eredeti betegség volt, de a koronabetegség mint kísérő betegség hozzájárult az elhalálozásukhoz.

A járvány kezdete óta azonban az elhunytak körülbelül 7 százaléka nem szenvedett semmilyen alapbetegségben – emelte ki Müller Cecília.

Ezt követően Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszélt, hogy a kormány mindent megtesz a munkahelyek megvédése érdekében, majd ismertette az újabb gazdasági támogatások (adókedvezmények, bértámogatások) részleteit. Erről itt olvashatsz részletesebben.

Arra az újságírói kérdésre, hogy kik és milyen módon ellenőrzik a szélesebb körben, így bizonyos körülmények között köztereken is elrendelt maszkviselés betartását, Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, az ellenőrzést a rendőrség végzi, de a Magyar Honvédség is közreműködhet ebben.

Egyre többen vannak karanténban. A rendőrség hogy győzi, győzi-e ezek ellnőrzését? – hangzott el az újabb kérdés, ami tulajdonképpen megválaszolatlan maradt, Kiss Róbert csupán statisztikai adatokat közölt, de azt nem árulta el, van-e elegendő kapacitása a rendőrségnek a megnövekedett feladatai ellátására.

Beadható-e Covid-gyanú, így például nátha esetén az influenza elleni oltás? Ha koronavírusos megbetegedés gyanúja merül fel valakinél, az nem oltható. Ezt az oltó orvos dönti el – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette: a fertőzött személlyel egy háztartásban élő, de a fertőzöttség jeleit nem mutató kontaktszemély számára sem javasolt az influenzaoltás a karanténidőszak alatt.

Ez is érdekelhet

képcím

Ez volt Novák Katalin és férje koronázási szettje - a hét...

képcím

Megszünteti a kormány az oltási igazolványt

képcím

Extra bérlevonással kell büntetni a sztrájkoló tanárokat