Oltások: a kormány kipróbál egy új, online időpontfoglaló rendszert

Startlap - Startlap
Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elsőként György István számolt be az oltási munkamenet jelenlegi helyzetéről. Elmondta, az oltásra regisztrált idősekből alig pár tízezren maradtak, akiket még nem oltottak be.

A már regisztrált 18-59 év közötti korosztály 54%-a kapta meg eddig az oltást, alig több mint egymillióan még várakoznak – tájékoztatott az országos oltási munkacsoport vezetője. 

Vannak olyan kisebb települések, ahol közel mindenkit beoltottak már – tudtuk meg.

Az államtitkár elmondta, a héten 4 féle vakcinaszállítmány is érkezett-érkezik. Hétfőn Moderna-, kedden Pfizer-, AstraZeneca- és Szputnyik-védőoltás is érkezett. Hétvégén pedig 600 ezer Sinopharm-vakcinát várunk, melynek egyik fele a háziorvosokhoz, a másik fele a kórházi oltópontokra kerül. A háziorvosok praxisonkét 60 fő oltására elegendő kínai oltóanyagot kapnak, amivel a jövő héten olthatnak. 

György István arról is beszámolt, hogy kísérleti jelleggel a kormány kipróbál egy új, online időpontfoglaló renszert. Ennek révén pécsi, debreceni, szegedi és budapesti egyetemi oltópontokon fognak oltani. Az érintetteket SMS-ben tájékoztatják, ezt követően nekik csütörtökön 16-óráig kell időpontot foglalniuk. A rendszerbe első körben csak azok tudnak bejelentkezni, akik már regisztráltak és SMS-t is kaptak. Az SMS tartalmazza az online időpontfoglaló rendszer internetes címét. Az érintetteket jövő héten hétfőn-kedden-szerdán oltják be. 

Ha a kísérleti rendszer tesztelése pozitív tapasztalattal zár, akkor minden kórházi oltópontra online időpontfoglaló rendszert fognak nyitni.

A honvédségi oltóbuszok most Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében járnak, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Békés és Csongrád-Csanád megye a sorrend.

“A jövő héten újabb nagy lépéseket tudunk tenni az átoltottságban” – zárta tájékoztatóját az államtitkár.

Elhúzódó csökkenés jön

A keddi járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy bár magasan platózott, de már egyértelműen csökkenő tendenciát mutat a járvány.  Hozzátette: arra számítunk, hogy egy elhúzódó csökkenést fogunk tapasztalni a követekező időben, mivel a kórházban ápoltak kezelése a brit vírusnak köszönhetően hosszadalmas folyamat. 

A tájékoztatón egyetlen újságírói kérdést olvastak fel: Valóban díjazásban részesülnek a háziorvosok, ha Sinopharm-vakcinával oltanak? Az országos tiszti főorvos kijelentette: egy kormányrendelet értelmében ha szabad- vagy ünnepnapon oltanak, a háziorovsok a vakcina típusától függetlenül külön díjazásban részesülnek.

Ez is érdekelhet

képcím

Müller Cecília a szűrővizsgálatokról: napirendre kell tűzni a...

képcím

Augusztus 1-re áll össze Müller Cecília új hivatala

képcím

Íme Müller Cecília új hivatala