Nyolc hónapra leáll a vasúti közlekedés Debrecen és Balmazújváros között a BMW-gyár fejlesztése miatt

A MÁV eleinte azt állította, hogy a vonalon történő karbantartási munkálatok indokolják a pótlóbuszoztatást.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-22 15:27

Fotó: iStock

Pénteken közölték, hogy a Debrecen-Balmazújváros vonalon pótlóbuszokkal fogja helyettesíteni a MÁV a vasúti közlekedést várhatóan április elsejétől egészen decemberig. A változást eleinte pályakarbantartási munkákkal indokolta a közlekedési vállalat, később azonban elismerték, hogy elsősorban a BMW debreceni autógyárának fejlesztése miatt zárják le az utasok elől a vasútvonalat – írja a 444.hu.

A MÁV azután egészítette ki a közleményét, hogy a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület jelezte: a nyolc hónapos leállás mögött a BMW-gyár beruházása húzódik. Azóta a következőket írta a vasúti társaság:

A vasúti kőszállítás révén az összesen 400 ezer tonna zúzott kő és 200 ezer tonna kavics vasúti szállítása jóval környezetbarátabb a közúti szállításhoz képest. A fuvarozás folyamatának megtervezése során a szakemberek a környezetet leginkább kímélő megoldást kerestek, ilyen szempontból a rendkívüli mennyiségű anyag mozgatásához nincs más alternatíva, mint a vasúti szállítás. A legközelebbi, a célnak megfelelő bányák ugyanis 150 kilométerre vannak. Onnan közúton legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésére lenne szükség a kő és kavics célba juttatásához. Ezek a járművek együttesen 5 tonna üvegházhatású széndioxidot termelnének. Továbbá óriási mértékű terhelést jelentene az útvonalak menti településeken élők számára – a nagy forgalom, az utak nagymértékű romlása, valamint a környezeti károk miatt. A torlódások és a balesetek száma is jó eséllyel növekedne.

Hozzátették: a fejlesztés által sok ezer új munkahely létesül, és az érintett 108-as vonalat is villamosítják, amelynek köszönhetően a jövőben jóval korszerűbb lesz a vasúti szolgáltatás.

Mai nap hírei

Váó! Serena Williams testére fáj a foga mindenkinek

joy.hu10 órája

5 betegség, ami életmóddal gyógyítható

napidoktor.hu12 órája

Néma maradt a mikrofonja, amikor Vidnyánszkyt is meghallgatták az Európai Parlamentben

szeretlekmagyarorszag.hu12 órája

Egyre több lesz az elárasztott terület Európában

koponyeg.hu13 órája

VAR: a Barcelona elnöke bekéretné a hangfelvételeket

eurosport.hosszabbitas.hu16 órája

Hujber Feri összeomlott a Konyhafőnök Vip új évadában

eletforma.hu17 órája

Hatalmas a felháborodás Ausztráliában: kivágtak egy “szülő” fát

napmintnap.com18 órája

Nyugdíjemelés: megkárosítja az időseket a kormány

ezalenyeg.hu18 órája