Kiemelt Hírek 2019. február 06.

Javított a késéseken a MÁV: tavaly már csak 3,8 évet kellett várni a vonatokra

Startlap Kiemelt Hírek 2019. február 06.
A helyzet a regionális vonalakon a legrosszabb.

A mfor.hu megkeresésére a MÁV közölte: a tavalyi év során közlekedő több mint egymillió személyszállító vonat átlagosan 2 percet késett. Ebből könnyen megbecsülhető, hogy összességében a hazai személyvonatok mintegy 3,8 évet csúsztak.

A MÁV közleménye szerint a vonatok 87 százaléka pontosan érkezett a célállomásra, vagyis 13 százalék késett. Ez éppen egy százalékkal jobb a 2017-es értékhez képest, de a 2012-ben, illetve 2013-ban mért 17-18 százalékos arányhoz viszonyítva már szignifikáns fejlődést jelent.

A vasúttársaság hozzátette: a késő vonatok aránya a pályafelújításoktól is függ. A közleményből az is kiderült, hogy a helyzet a regionális járatokon a legkevésbé fényes: ezen vonalakon már százból 28 vonat nem érkezett meg időben.

A MÁV-ot érő számos kritika ellenére – a járatok alternatív idődimenziója csak egy a sok közül – az utasszám nőtt: a tájékoztatásuk szerint az elmúlt három évben országosan 4 millióval többen választották a MÁV-START-ot. A növekedés a forgalmas elővárosi szakaszokon volt a legszembetűnőbb.

Keresés az oldalon