Nincs áram Letenyén, az ország több pontján súlyos károkat okozott a vihar

Startlap - Startlap
Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket. Letenye polgármestere saját közösségi oldalán jelezte, hogy nincs áram a zalai városban.

Péntek éjszakától az ország jelentős részén viharos szél tombol, olykor komoly károkat okozva. Farkas Szilárd Letenye polgármestere pedig már arról írt Facebook-oldalán, hogy a zalai városban nincs áramellátás. 

Üzemzavar, szélvihar és fakidőlések miatt jelenleg áramszünet van a városban. A központi hibabejelentő telefonszáma sajnos nem elérhető túlterheltség miatt – írta. Mindenkitől türelmet kért, de sajnos az extrém időjárás miatt azt sem tudta közölni, mikor lesz újból áram Letenyén. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján közzétett közleményben szintén több problémás esetet írt le.

Mosonmagyaróváron egy házra dőlt fa miatt kértek segítséget a Gyári úton, míg a Rákóczi Ferenc utcában elektromos kábelre, a Gulyás Lajos utcában az úttestre dőlt egy-egy nagyobb méretű fa.

Győrben is több helyen csavar ki tövestől fákat a vihar, mint ahogy a kisalfold.hu is megosztotta közösségi oldalán. 

 

Enese közelében, az M85-ös autóút 85-ös főúti csomópontjánál egy fa lombkoronája a sztráda felhajtójánál okozott fennakadást.
Jelezték: a fővárosban is számos helyen van szükség tűzoltók beavatkozására.

Pesthidegkúton a közösségi közlekedést akadályozza egy kidőlt fa, a XII. kerületi Csörsz utcában szintén a forgalmat akadályozza egy kerítésre dőlt fa.

A tűzoltók kézi erővel és motoros láncfűrésszel folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán és a forgalmi akadályok megszüntetésén – írták.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott szombati közleményében arra figyelmeztetett: mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, de egészséges fákat is kidönthet.

A balesetek megelőzése érdekében a szóvivő azt javasolta, hogy a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki maradjon otthon.

Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni.Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon – tette hozzá.

Gyalogosan még veszélyesebb lehet

Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést – kérte Mukics Dániel.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen erős szél kárt tehet az épületekben is. Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot – írta.

Megfordulhat a kéményben az áramlás az erős széltől

Kiemelte: az erős szélben kidőlő fák esetenként elektromos vezetékeket szakítanak el, ezért ilyenkor áramkimaradásra is fel kell készülni. Ha bárki sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert, vagy állatot lát, szintén a 112-es segélyhívó számot hívja.

A tájékoztatás szerint az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Ezért fontos a mérgezés figyelmeztető tüneteire is ügyelni – áll a közleményben.

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Óriási károkat okoz a vihar országszerte

képcím

Az időjárás veszélybe sodorta a tűzijátékot: hányszor maradt...

képcím

Lefújták a légi parádét, a tűzijáték sorsa még kérdéses