Németország nem tud megszabadulni Oszama bin Laden állítólagos egykori testőrétől

Sami A. minden vádat tagad.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-16 12:19

Címlapkép: Thinkstock (illusztráció)

Vissza kell szállítani Németországba az al-Kaida iszlamista terorrszervezet néhai vezetője, Oszama bin Laden egyik állítólagos testőrét, akit júliusban kitoloncoltak – döntött szerdán az elutasított tunéziai menedékkérő ügyében eljáró bíróság.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi közigazgatási felsőbíróság a bochumi városvezetés panaszát elutasítva helybenhagyta a gelsenkircheni közigazgatási bíróság határozatát, amely szerint Bochumnak vissza kell szállítania Németországba a Tunéziába toloncolt férfit.

A bochumi városvezetés a szövetségi alkotmánybírósághoz fordulhat jogorvoslatért, ezt várhatóan meg is teszi, mert továbbra is indokoltnak tartja a személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Sami A. néven azonosított férfi eltávolítását.

Sami A. 2005 óta élt családjával együtt Bochumban. Menedékjogi kérelmét 2007-ben elutasították, hazatoloncolását azonban kétszer is – 2009-ben és 2016-ban – megtiltotta az illetékes bíróság arra hivatkozva, hogy az elutasított menedékkérőt Tunéziában kínzás és halálbüntetés fenyegetné.

Potenciális fenyegetés

A német hatóságok terrorszervezetben eltöltött múltja miatt potenciális fenyegetésként tartották számon, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. Az egyik ilyen alkalommal, június végén őrizetbe vették, majd kitoloncolási őrizetbe helyezték, miután a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) felfüggesztette a kitoloncolási tilalomról rendelkező bírósági határozatot, lehetővé téve visszaküldését Tunéziába.

Sami A. bírósághoz fordult, amiért őrizetbe vették. Hazaszállítása előtt egy nappal a gelsenkircheni közigazgatási bíróság úgy határozott, hogy  nem szabad visszaküldeni Tunéziába, mert nincs rá garancia, hogy ott nem fogják megkínozni. Azonban a határozatot csak akkor kézbesítették, amikor Sami A. már a Tunéziába tartó repülőgépen volt.

A férfi tagadja, hogy a radikális iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus követője volna, és tagadja azt is, hogy járt volna Afganisztánban és az al-Kaida tagja lett volna. Ügye már többször előkerült a német sajtóban. Egy 2016-os interjúban képtelenségnek nevezte, hogy Oszama bin Laden testőrségéhez tartozott volna. “Hogyan lehettem volna, 1 méter 65 centisen?” – mondta.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Ezzel a sportautóval jár mostanában Rákóczi Ferenc

ifaktor.hu8 órája

Direkt az utca legromosabb házát vették meg - mesés, mit alkottak belőle

femcafe.hu9 órája

Meghalt egy ápoló, egy másik tüdőembóliát kapott az AstraZeneca-oltás után Ausztriában

168.hu11 órája

Messi életében először szavazott a Barcelona elnökválasztásán

m4sport.hu11 órája

Horrorfilmbe illő dolog történt Pécsett

life.hu12 órája

A német állam kinyújtott karja beavatkozik a magyar belügyekbe

hirado.hu16 órája

Sokakat érintő hírt közölt a rendőrség – erről jó, ha tudsz!

promotions.hu18 órája

„A világon lehet változtatni. Meg kellene talán próbálni” – Születésnapi portré Koncz Zsuzsáról

wmn.hu19 órája