Németországban legalizálták a marihuánát

Startlap - Startlap
Heves vita után a Bundestag pénteken elfogadta a kannabisz rekreációs célú termesztésének és fogyasztásának ellenőrzött legalizálását célzó törvényjavaslatot.

A 404:226 arányban megszavazott törvényt, amely a felnőttek és kannabiszklubok számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását, várhatóan március 22-én fogadja el a parlament felsőháza, a Bundesrat. A személyes fogyasztásra szánt kis mennyiségek termesztése és birtoklása felnőttek számára április 1-től, míg a kannabiszklubok számára július 1-től lesz engedélyezett.

A törvény pénteki megszavazását heves vita előzte meg a Bundestagban, miután Karl Lauterbach egészségügyi miniszter előző nap “a drogpolitikában fontos előrelépésnek” nevezte a törvényjavalatot, amely elfogadása esetén szerinte visszaszorítja a feketepiacot, valamint hatékonyabb védelmet biztosít a gyermekek és a fiatalok számára Németországban.

Lauterbach a pénteki vita során újfent kijelentette, hogy az új törvény szemlélete orvosolhatja a kannabisz termesztésével, értékesítésével és fogyasztásával összefüggő bajokat. Elmondta, 

az utóbbi években a tiltás ellenére folyamatosan növekedett a fogyasztás, és nem csupán a kiskorúak és a fiatal felnőttek körében, a feketepiacon pedig ismeretlen vagy veszélyes termékek terjedtek el.

Kristine Lütke, a kisebbik koalíciós partnert alkotó liberális párt, az FDP egészségügyi szakpolitikusa a vita során kijelentette, hogy a törvény “történelmi fordulópont egy olyan megközelítés irányába, amely a társadalmi valóságot tükrözi”.

Az ellenzéki kereszténydemokraták és az AfD felszólaló politikusai egyebek között a szervezett bűnözés “gazdaságösztönző csomagjának”, illetve “ajándékának”, “nem ellenőrizhető törvénynek” nevezték a kormánykoalíció tervezetét. Simone Borchardt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egészségügyi politikusa úgy fogalmazott: “a gyermekek és fiatalok védelme az önök törvényében nem több puszta szócséplésnél”.

Az Olaf Scholz kancellár vezette hárompárti kormánykoalíció által tavaly elfogadott törvényjavaslat szerint

a 18 éven felüliek maximálisan 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak és csak saját fogyasztásra. Egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, ugyancsak kizárólag saját fogyasztásra, és legfeljebb 50 gramm mennyiségben. A termesztés másik legális formája a legfeljebb ötszáz fős szövetkezet lesz, a nem üzleti alapon működő, úgynevezett kannabiszklubok azonban csupán a tagjaikat láthatják el kannabisszal, havonta fejenként összesen 50 gramm mennyiségben.

A YouGov közvéleménykutató felmérése szerint a megkérdezett németek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamelyest vagy teljesen támogatja a kannabisz legalizálását, míg 47 százalék azt mondta, hogy valamelyest vagy teljesen ellenzi azt, míg a megkérdezettek 11 százaléka nem tudott vagy nem akart megnyilvánulni a kérdésben.

Az új törvény várható hatályba lépésével Németország lesz a kilencedik ország, amely legalizálja a kábítószer rekreációs célú használatát. Becslések szerint az országban mintegy 4,5 millióan használnak kannabiszt.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Több év letöltendő börtönt kérnek Herczeg Zoltánra

képcím

Iskolai támadás Németországban - több diák megsebesült

képcím

Két magyar férfi szállíthatott hárommilliárd forintnyi heroint...