Nem kap kártérítést a férfi, akinek munkahelyén szétroncsolta karját egy présgép

Startlap - Startlap
Bár munkabaleset, mégsem fizetnek neki.

Bár munkahelyi balesetet szenvedett, mégsem jár kártérítés a 23 éves Istvánnak, akinek 2015-ben a présgép kapta el a karját, ami aztán darabokra tört.

Egy CNC esztergagéphez volt beosztva, de egy másik gép okozta a balesetet.

„A CNC-nek több mint egyperces a menetideje, tehát ennyi ideig nem kell csinálni vele semmit. Odamentem egy kollégámhoz, aki a betűnyomó gépnél dolgozott, hogy kérdezzek valamit. Rátámaszkodtam a gépre, és miközben beszélgettünk, ő automatikusan folytatta a munkáját. A présgép elkapta a kezem. Megdöbbentem: nem értettem, miért folytatta a munkát, amikor ott voltam. Most is csak arra tudok gondolni, hogy a nagy melegben nem figyelt. Másfél perc volt, mire kiszaba­dították a karomat. Nem hívtak mentőt, autóval vittek kórházba. Mire sorra kerültem, addigra szép kis vértócsa állt alattam.” – emlékezett vissza a férfi a Blikknek.

István karja szétroncsolódott, nem sikerült helyreállítani teljesen, egy évvel később újraműtötték, acéllemezt és nyolc csavart helyeztek bele. Bal karjával nem tud emelni, 5 %-os leszázalékolt lett, így csak kisegítő munkát tud végezni.

A munkaügyi főfelügyelőség munkabalesetnek nyilvánította a történteket, így 6,2 millió forintos kártérítést kért a cégétől. Azonban a bíróság ezt első fokon elutasította. Egykori munkáltatója azzal védekezett, hogy István elhagyta a munkaállomását, a balesetet okozó gépet meg sem szabadott volna közelítenie, a bíróság is erre hivatkozott ítéletében.

Az egykori dolgozóra terhelték a 400 ezer forintos perköltséget is.

 

Címlapfotó – illusztráció: Thinkstock

Ez is érdekelhet

képcím

Tovább emelkedhetnek az ingatlanárak, annyira nagy a kereslet

képcím

Koronavírus itthon: több hónapos rekordok dőltek meg

képcím

Több milliós kormányzati kártérítést osztanak szét a 2006-os...