Négy ujját vitte el a rendőrségi lövedék egy riporternek Párizsban

Az üzemanyagárak elleni sárgamellényes demonstrációk mára elitellenes élt kaptak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-11 09:03

Jelzõfáklyákkal a kezükben vonulnak a dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselõ tüntetõk a Diadalív elõtt a párizsi Champs-Elysées sugárúton 2018. december 1-jén. MTI/EPA/Yoan Valat

Levitte egy fotós négy ujját egy rendőrségi lövedék a tegnapi párizsi tüntetésen. A francia sárgamellényesek eredetileg az üzemanyagadó tervezett emelése elleni tiltakozásul vonultak utcára, most viszont már a politikai elit ellen tüntetnek. Macron francia elnök népszerűsége közben növekedni kezdett, miután nemzeti konzultációt indított – írja az ATV.

Több mint három hónapja tart

Tizenhárom hete tartanak a megmozdulások Franciaországban, a mostani párizsi tüntetésen mintegy négyezer demonstráló vett részt. A megmozdulás gyorsan eldurvult, a tüntetők rendőröket dobáltak, kirakatokat törtek be, gépkocsikat gyújtottak fel, köztük egy rendőrségi járművet. Az egyenruhások könnygázzal és gumilövedékkel válaszoltak.

A politikum szigorít

A demonstrálók a Nemzetgyűlés épületét akarták megrohamozni, mivel erősen sérelmezik, hogy a francia honatyák megszavazták az erőszakos tüntetők elleni fellépést szigorító törvényt. A támadás elhárítására a rendőrség gumilövedékeket is bevetett, ezek egyike vitte le egy a helyszínen tudósító fotóriporter négy ujját.