Tankokat vezényelhetnek Párizs felé: újabb erőszakos zavargásokra számítanak

Hiába jelentette be a kormány, hogy a demonstrálók legfőbb kérésének eleget téve eltörlik az üzemanyagadót. Már négy halálos áldozata van a tiltakozásoknak, de szombaton az eddigieknél is hevesebb megmozdulásra számítanak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-06 13:21

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

24.hu a Le Parisien értesüléseire hivatkozva arról ír, hogy óriási a készültség a francia fővárosban, ahol szombaton egy minden eddiginél durvább demonstrációra számítanak a hatóságok, ami miatt valószínűleg páncélozott harkocsikat vezényelnek Párizs utcáira.

A Le Parisien úgy tudja, a miniszterelnökség 80 tankot rendelt Párizsba, amikkel barikádokat állítanak majd a közintézmények köré. Ezen kívül a rendőrség egy átmeneti központot hoz létre, ahol egyszerre 600-800 embert is őrizetbe tudnak venni.

A kormány már hiába törölné el az üzemanyagadót

 

Pedig Édouard Philippe miniszterelnök kedden a múlt szombati zavargások után bejelentette: eleget tesz a sárgamellényes mozgalom legfontosabb követelésének, és hat hónapos moratóriumot hirdetnek az üzemanyag adójára, továbbá befagyasztják a lakossági energiaárakat és megemelik a minimálbért – írja az MTI.

Szerdán a miniszterelnök már arról nyilatkozott, hogy a kormány teljesen és végleg eltörli az üzemanyagadót, amennyiben nem találnak másfajta megoldásokat az életszínvonal emelésére. Az Elysée-palota szerda este egyértelművé tette, hogy Emmanuel Macron “köztársasági elnök és a miniszterelnök azt szeretné, ha véget érne a hangzavar az üzemanyagadóról”.

Párizsban a múlt héten körülbelül 3 ezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak.

Már a diákok és a gazdák is tiltakoznak

A megmozdulások a kormány adó- és szociális politikája ellen november 17-én egy útblokáddal kezdődtek, és eddig már négyen meghaltak, valamint több százan megsérültek. Az elégedetlenség azóta az oktatási intézmények egy részében is fellángolt, illetve a gazdák is jelezték, hogy a jövő héttől tiltakozni fognak. Az elemzők szerint pedig a tiltakozás a teljes politikai elit és a képviseleti politika ellen irányul.

Hozzászólások

     
     

Mai nap hírei

„Úgy tettem, mintha naiv volnék, és nem tudnám, mi zajlik ebben a házban” – Modern kori rabszolgaság

wmn.hu|5 órája

Voltak elveink… Aztán lett gyerekünk – Nyomjad, anyukám! videópremier Senával

wmn.hu|7 órája

Többfelé éjszaka is kitartanak a vasárnapi zivatarok

kiderul.startlap.hu|12 órája

„Leéltem közben egy másik életet” – El Camino, az út

wmn.hu|14 órája

Felhőszakadásra, jégesőre figyelmeztetnek

kiderul.startlap.hu|15 órája

A svéd tini, aki többet ért el a klímaváltozásban, mint Leonardo DiCaprio

wmn.hu|17 órája

Mérséklődik a meleg a jövő héten

kiderul.startlap.hu|19 órája