Tankokat vezényelhetnek Párizs felé: újabb erőszakos zavargásokra számítanak

Hiába jelentette be a kormány, hogy a demonstrálók legfőbb kérésének eleget téve eltörlik az üzemanyagadót. Már négy halálos áldozata van a tiltakozásoknak, de szombaton az eddigieknél is hevesebb megmozdulásra számítanak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-06 13:21

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

24.hu a Le Parisien értesüléseire hivatkozva arról ír, hogy óriási a készültség a francia fővárosban, ahol szombaton egy minden eddiginél durvább demonstrációra számítanak a hatóságok, ami miatt valószínűleg páncélozott harkocsikat vezényelnek Párizs utcáira.

A Le Parisien úgy tudja, a miniszterelnökség 80 tankot rendelt Párizsba, amikkel barikádokat állítanak majd a közintézmények köré. Ezen kívül a rendőrség egy átmeneti központot hoz létre, ahol egyszerre 600-800 embert is őrizetbe tudnak venni.

A kormány már hiába törölné el az üzemanyagadót

 

Pedig Édouard Philippe miniszterelnök kedden a múlt szombati zavargások után bejelentette: eleget tesz a sárgamellényes mozgalom legfontosabb követelésének, és hat hónapos moratóriumot hirdetnek az üzemanyag adójára, továbbá befagyasztják a lakossági energiaárakat és megemelik a minimálbért – írja az MTI.

Szerdán a miniszterelnök már arról nyilatkozott, hogy a kormány teljesen és végleg eltörli az üzemanyagadót, amennyiben nem találnak másfajta megoldásokat az életszínvonal emelésére. Az Elysée-palota szerda este egyértelművé tette, hogy Emmanuel Macron “köztársasági elnök és a miniszterelnök azt szeretné, ha véget érne a hangzavar az üzemanyagadóról”.

Párizsban a múlt héten körülbelül 3 ezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak.

Már a diákok és a gazdák is tiltakoznak

A megmozdulások a kormány adó- és szociális politikája ellen november 17-én egy útblokáddal kezdődtek, és eddig már négyen meghaltak, valamint több százan megsérültek. Az elégedetlenség azóta az oktatási intézmények egy részében is fellángolt, illetve a gazdák is jelezték, hogy a jövő héttől tiltakozni fognak. Az elemzők szerint pedig a tiltakozás a teljes politikai elit és a képviseleti politika ellen irányul.

Mai nap hírei

Sokkal kevesebb a koronavírus-fertőzött és a halálos áldozat itthon, mint az EU-ban

demokrata.hu11 órája

Egy kakas végzett egy rendőrrel a Fülöp-szigeteken

napmintnap.com11 órája

Vulkanikus tevékenység okozhatta a legnagyobb tömeges kihalást a Földön

szimpatika.hu11 órája

Váó! Serena Williams testére fáj a foga mindenkinek

joy.hu12 órája

5 betegség, ami életmóddal gyógyítható

napidoktor.hu14 órája

Néma maradt a mikrofonja, amikor Vidnyánszkyt is meghallgatták az Európai Parlamentben

szeretlekmagyarorszag.hu14 órája

Egyre több lesz az elárasztott terület Európában

koponyeg.hu16 órája

VAR: a Barcelona elnöke bekéretné a hangfelvételeket

eurosport.hosszabbitas.hu19 órája