Kiemelt Hírek 2018. július 30.

Nagyon káros hatása lehet a műanyagoknak a férfiasságra

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 30.
A férfiak rémálma, amiről senki sem szeret beszélni.

Hypospadiasist és a péniszméret csökkenését okozhatják a műanyagok egy új ausztrál kutatás szerint – írja a The Age.

Bizonyos műanyagok endokrin diszruptorokat bocsátanak ki, amelyek nagyon hasonlítanak az emberi nemi hormonokra. Az állatkísérletek során az endokrin diszruptoroknak kitett vemhes nőstények esetében egyértelműen kimutatható a hatás az utódra: hypospadiasist, terméketlenséget és here leszállási zavarokat okoznak ezek a kemikáliák.

A hypospadiasis olyan veleszületett fejlődési rendellenesség, amelynél a külső húgycsőnyílás nem a szokásos helyén található, hanem az alatta lévő területen, a makkon, annak peremén, vagy súlyosabb esetekben a lentebbi szakaszokon, akár herezacskó alján jelenik meg – írja a Házipatika.

Az endokrin diszruptorok és a hypospadiasis közötti összefüggést nem először vizsgálják: több kutatás is erős kapcsolatot mutatott ki a műanyagok és a születési rendellenesség között. A hypospadiasisos férfiak száma az elmúlt években megduplázódott, ami a kutatást vezet két ausztrál tudós, dr. Andrew Pask és dr. Mark Green szerint nem magyarázható genetikai okokkal.

Míg az ausztrálok úgy vélik, az endokrin diszruptorok hatása az embereknél is egyértelmű, a tudományos világ nagyobb részét megosztja ez az állítás, hiszen egyelőre nem sikerüt megfelelően bizonyítani az elméletet. A többi állat esetében nincs vita a kérdést illetően, egyértelmű bizonyítékok vannak a kemikáliák hatásairól.

Pedig a mi vérünkben is ugyanúgy ott vannak ezek az anyagok, és az emberek is állatok. Atrazin, ftalátok, parabén, BPA – csak néhány vegyület azok közül, amik megtalálhatók a mai ember keringési rendszerében a modern életmódnak köszönhetően, és amik feltehetően komoly hatással vannak ránk.

Senki sem szeret erről beszélni. A szülők gyakran a gyermeknek se árulják el, hogy hypospadiasissal született. Műtétileg korrigálják a problémát, de a műtétek sokszor nem sikerülnek jól

– vélekedik Pask.

Pask szerint meglepően egyszerű hypospasiadisos egérhez jutni: csak egy kis atrazint kell tenni a vemhes nőstény egerek ivóvizébe. A rendellenesség a harmadik nemzedéknél válik a legsúlyosabbá.

Az emberek az 1950-es évek óta, tehát nagyjából két generáció óta vannak kitéve ennek

– mondja a kutató.

Peter Sly, a Queenslandi Egyetem munkatársaa szerint erős bizonyítékok vannak arra, hogy a vegyületek csökkentik a spermiumok számát, minőségét, sőt, még a péniszméretet csökkenésében is közrejátszhatnak.

Keresés az oldalon