Nagy bajba kerül, aki 2016-nál régebben vett számítógépet

Startlap - Startlap
Itt a Microsoft-teszt eredménye.

A Microsoft nyilvánosságra hozta, milyen mértékű lassulást okoz a windowsos számítógépeknél az a szoftverfrissítés, amit minden PC-re kiküldenek – írja a hvg.hu.

A Microsoft szakértői több tesztet is lefuttattak a frissítés utáni teljesítménnyel kapcsolatban, és a következőkre jutottak:

  • A 2016-ban vagy 2017-ben gyártott (Skylake, Kabylake vagy újabb) processzorral szerelt számítógépeknél egyszámjegyű, alig észlelhető teljesítménycsökkenés lesz majd megfigyelhető.
  • A 2015-ös vagy régebbi (Haswell vagy régebbi) processzorral szerelt számítógépeknél viszont jelentős, a felhasználók által is érzékelhető teljesítménycsökkenés várható.
  • A legrosszabbul azok járnak, akiknek nem Windows 10, hanem korábbi (7 vagy 8) rendszer fut a számítógépén.

A szoftverfrissítésre azért van szükség a windowsos gépeken, mert kiderült, hogy az elmúlt két évtizedben gyártott processzorok többségében megtalálható a Meltdown vagy a Spectre nevű, nemrég felfedezett gyártási hibák valamelyike. Ez pedig lehetővé teszi, hogy rosszindulatú programok hozzáférhessenek a számítógépek operációs rendszereiben tárolt érzékeny adatok jelentős részéhez.

 

A címlapkép illusztráció (Thinkstock)

Ez is érdekelhet

képcím

Az Apostol "keserves kínok közt" úgy döntött, mégsem lesz...

képcím

Azonnal frissíts, ha Windows 10-et használsz!

képcím

Orbánt is említik a Microsoft korrupciós ügyét beismerő...