Kiemelt Hírek 2018. november 23.

'Muszáj kijönni a bánatból'– gyászáról beszélt Fábián Juli édesanyja

Startlap Kiemelt Hírek 2018. november 23.
'Úgy gondolom, küldetésem van, az a dolgom, hogy továbbvigyem az emlékét.'

Tavaly decemberben hosszú betegség után, 37 éves korában hunyt el Fábián Juli énekeső.

Édesanyja, Lamberger Galina a Best magazinnak beszélt lánya haláláról és gyászáról. A továbblépést most először tudta említeni.

„Sokáig semmilyen zenét nem tudtam hallgatni. Mostanában már kicsit jobban megy. Komolyzenét már képes vagyok, de az ő számait még nem, arra még nem tudtam rávenni magam. Vannak persze, olyan helyzetek, amiket nem tudok elkerülni. Nehéz volt megszokni a külvilág reakcióit is. Amikor például összefutottam valakivel az utcán, aki zokogva a nyakamba borult… Mit kell ilyenkor csinálni? A boltban odajön és megölel valaki, akiről azt sem tudom pontosan, kicsoda, de valamit mondani kell neki, mert látszik, hogy meg van rendülve. Mit? El kellett mennem szakemberhez, hogy adjon tanácsot, hogyan kell viselkedni ilyen helyzetekben… Nekem kellett megtanulnom, mert ők nem tudták. Nem adhatom át magam a zokogásnak egy boltban vagy az utcán. Muszáj kijönni a bánatból, nem süppedhetek bele”

– mesélte az édesanya.

Azt érzi, hogy tovább kell vinnie a lánya által képviselt értékeket:

„Úgy gondolom, küldetésem van, a nyilvánosság előtt félre kell tennem az érzelmeimet, az a dolgom, hogy továbbvigyem az emlékét. Évekig volt beteg, a gondolathoz hozzá voltunk szokva, bár soha senki nem gondolta, mekkora a baj. Az utolsó percig mindenki hitt a gyógyulásában, ahogyan ő is. Ezért is maradt utána nagyon nagy űr…”

 

Fábián Juli a szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva volt, aki a dzsessz és a pop műfajában számos sikeres produkció részese volt.

Pályafutása első éveiben énekelt a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Bandben, saját dzsessz kvartettjében, a Just In Time-ban és a Jazzjetben. Rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében. 2005-től dzsesszéneket tanított az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában.

2003-ban három számban közreműködött a Deseő Csaba-Gyárfás István Trio Tale című lemezén, 2005-ben az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band tagjaként a My Rocky Mountain című CD-n énekelt. 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. 2005-től öt éven át énekelt a népszerű nujazz csapatban, a Barabás Lőrinc Eklektricben, amellyel két stúdióalbumot (Ladal – 2007; Trick – 2009) készített. 2009-ben a Fábián Juli Jazz Riff-fel csinált lemezt Honey & Chili címmel. 2010-ben énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.

2011-ben elnyerte a Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat, ugyanebben az évben a Sárik Péter zongoristával közös duójával Harmony címmel publikált zeneanyagot. Szintén 2011-ben megjelent Zoohackerrel közös elektroakusztikus duójának négyszámos EP-je, a Girly, majd a formáció indult A Dal 2012-ben és a Like A Child című dallal bejutott a nyolcas döntőbe.

Fábián Juli & Zoohacker 2015-ben stúdióalbumot jelentetett meg Shine címmel. Valamennyi nagy hazai nyári fesztiválon fellépett.

Keresés az oldalon