Müller Cecília elmondta, mi az oka, ha nem a területileg érintett kórházba kerül egy koronavírusos beteg

Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-09-23 11:51

MTI/Szigetváry Zsolt

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a hazai aktuális járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília elmondta, a járvány második hullámát éljük, ami jelenleg felszálló szakaszban van.

Bárki, aki valamilyen léguti tünetet észlel magán, vagy láza van, ne menjen közösségbe. Az összes jelelnegi szabály közül a legfontosabb a maszkok viselete – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília a maszkhasználatban kapcsolatban azokat az élethelyzeteket részletezte, ahol – a kötelezően előírtakon túl – különösen ajánlatos a védőeszköz viselete: ilyen helyzet lehet a liftben, taxiban utazás, az idős emberek meglátogatása, vagy éppen egy esküvőn való részvétel. Utóbbival kapcsolatban a távolságtartás mellett kiemelte: “A menyasszonytáncot nem javasoljuk”.

A tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy senki ne lepődjön meg, ha épp nem a területileg érintett kórházba kerül egy koronavírusos beteg, mivel az elhelyezésük tervszerűen-ütemezetten zajlik.

A szennyvízvizsgálatok pontosságát firtató újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, egy Európában általánosan használt módszerről van szó, amely előrejelezheti a járvány terjedésének változásait.

Egy másik kérdésre adott válaszból kiderült, hogy a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, ezeket duplafalú zsákban 48 órára kell elkölöníteni, ekkor már nincs bennük életképes vírus, és kihelyezhetőek a kommunális hulladékba. 

A tiszti főorvos arra a kérdésre válaszolva, hogy hány egészségügyi dolgozót tudnak áthelyezni a covidos betegek ellátására, elmondta, az intézményeknek mindig készen kell állniuk egy esetleges áthelyezési intézkedésre. Hogy kik helyezhetők át, arról jogszabály rendelkezik.

A mostani hullámban mennyire jellemzőek az atipikus esetek? Müller válasza szerint nem jellemző, de jelen lévő jelenségről van szó, most is van néhány olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki egyébként korábban jó egészségi állapotnak örvendett.

Mai nap hírei

Különleges mobilok jöhetnek a Samsungtól

gsmring.hu9 órája

Ördög Nóra 12 éve szerelmes a férjébe

eletforma.hu12 órája

Egy lány kipróbálta: 3 hónapig nem evett cukrot, tejterméket és glutént – ez lett az eredmény

joy.hu13 órája

A Bahreini Nagydíj rajtrácsa

formula.hu16 órája

Elhunyt 156 koronavírusos beteg hazánkban

demokrata.hu18 órája

Egyáltalán nem klímabarátak a plug-in hibridek egy kutatás szerint

autopro.hu19 órája

Mike Tyson és Roy Jones kemény csata helyett saját magukat győzték le

igenyesferfi.hu19 órája

Rovarirtó a mézben!

agraragazat.hu19 órája