Kiemelt Hírek 2021. március 17.

Müller Cecília: Átlagban 2-3 hetet töltenek kórházban a betegek

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. március 17.
Szennyvizeinkben majdnem mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyaga. Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elsőként György István ismertette az oltási menetrendet. Mint elmondta, folyamatosan és ütemesen zajlik az oltás, eddig 1 397 342 fő a beoltottak száma (ez a lakosság 14%-a), közülük 406 746-an már a második oltását is megkapták. 

Az államtitkár hangsúlyozta, a beoltottak tekintetében az Európai Unióban a második helyet foglaljuk el, az elmúlt héten uniós viszonylatban dupla sebességgel haladtunk.

Az uniós beszerzésből az ígértnél is kevesebb jön, az AstraZeneca harmadára csökkenti a szállítmányát a következő hetekben – mondta el.

György István arról tájékoztatott, hogy továbbra is az idősek oltása a prioritás. Jelenleg 3 millió 300 ezer az oltásra regisztráltak száma. Az idősek több mint felét már beoltották, a többiekre fordítják a beérkezett vakcinák döntő részét. A következő héten 267 ezer idős oltására van elegendő vakcina.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából. Hozzátette: a háziorvosok el tudják végezni a rájuk bízott feladatot.

Majdnem mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyaga

A keddi járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy minden tekintetben megdőlnek a korábbi csúcsok. Kórházaink telítődnek, a mai nappal meghaladta a 10 ezer főt a kórházban ápoltak száma. “Rendkívüli terhelésnek vannak kitéve intézményeink” – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

Nem tudjuk megmondani, meddig tart a járvány felívelése, és rossz hír, hogy a szennyvizeinkben majdnem mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyaga, ahol pedig stagnálást látunk, ott is magas szintű a stagnálás – mondta el Müller Cecília. A legnagyobb emelkedést Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen mérték. Csökkenést sehol sem mértek.

A közeljövőben legalább egy-két hétig a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani – figyelmeztetett a tiszti főorvos. Elmondta: a fertőzés dinamikáját megfigyelve már egy hét vonatkozásában is nagy fokú, 55%-os emelkedés tapasztalható, az újonnan fertőzöttek átlagéletkora pedig csökken, jelenleg 45 év.

Újságírói kérdések

A kórházban ápoltak jellemzően mennyi időt töltenk az intézményekben? Átlagban 2-3 hetet, ha az összes beteget nézzük – válaszolta Müller Cecília.

Mi alapján döntenek a háziorvosok arról, hogy kinek adnak favipiravir gyógyszert? A tiszti főorvos elmondta, minden háziorvoshoz eljuttattak egy leiratot a gyógyszer alkalmazásáról. Hozzátette, a favipiravirt enyhe és középsúlyos megbetegedés esetén írják fel a szakemberek.

Keresés az oldalon