Müller: Bizonyosan túl vagyunk a 3. hullám nehezén

Startlap - Startlap
Az operatív törzs pénteki tájékoztatója.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elsőként György István tájékoztatott az oltási programmal kapcsolatos aktualitásokról, illetve a következő napok terveiről.

Oltás tekintetében éllovasok vagyunk Európában – fogalmazott az országos oltási munkacsoport vezetője. Hozzátette: ma a reggeli órákban átléptük a 4 és fél millió beoltottat.

Az államtitkár elmondta, már bárki, napokon belül megkaphatja az oltást, függetlenül attól, hány éves vagy milyen munkakörben dolgozik. A 30 évesnél idősebb regisztráltak 85 százaléka már megkapta legalább az első adag vakcinát.

A 16-18 évesek számára még mindig van lehetőség időpontfoglalásra. A SMS-ben értesített 144 ezer, legrégebben regsztrált személy számára szintén keddig érhető el az időpontfoglalás – hangzott el. 

Szputnyik-vakcinára szabad időpont korlátozott számban áll rendelkezésre, Sinopharm-oltóanyag minden oltóponton van, és ebből még érkezik egy nagyobb adag hamarosan Kínából. AstraZeneca-vakcinára még szintén van időpont – tájékoztatott az államtitkár.

Több mint 5 millióan regisztráltak eddig oltásra, közülük több mint 900 ezren még nem kapták meg a vakcinát – mondta el György István. 

Elindulnak a kórházakban a tervezett ellátások

A csütörtöki járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília úgy fogalmazott: “bizonyosan kijelenthetjük, hogy a járvány harmadik hullámának nehezén túl vagyunk“.

Az országos tiszti főorvos kedvező környezetegészségügyi adatokról is beszámolt: összességében országos szinten el kezdett csökkeni a szennyvizekben a vírus örökítőanyagának mennyisége. Szekszárd és Pécs városában mértek csak minimális emelkedést. 

A visszaszoruló járványnak köszönhetően elindulnak a kórházakban a tervezett ellátások – tájékoztatott Müller Cecília. Hozzátette: folytatják a korábban mindössze 2 hétre felfüggesztett népegészségügyi szűrővizsgálatokat.

Ez is érdekelhet

képcím

Müller Cecília a szűrővizsgálatokról: napirendre kell tűzni a...

képcím

Augusztus 1-re áll össze Müller Cecília új hivatala

képcím

Íme Müller Cecília új hivatala