Mosolygó arcot talált az űrben a Hubble űrteleszkóp

Startlap - Startlap

Mosolygó arcra hasonlító galaxisformációt rögzített egy felvételen a Hubble űrteleszkóp. 

A NASA amerikai űrügynökség honlapján közölt képen két sárga fényű égitest látható egy fényív felett, a formáció mosolygó arcot rajzolt a csillagok közé.

😉 Can you find the smiling face in this patch of space, captured by NASA's Hubble Space Telescope? The unprecedented…

Közzétette: NASA – National Aeronautics and Space Administration – 2018. november 2., péntek

A fényív a NASA szerint egy galaxis, melynek alakját egy elhaladó, nagy tömegű gravitációs forrás eldeformálta és megnyújtotta. 

Az alsó, íves galaxis alakja jellemzően egy gravitációs lencsehatás alatt álló galaxis alakja. Fénye a hozzánk vezető úton elhaladt egy nagytömegű objektum közelében, emiatt tűnik deformáltnak és nyújtottnak a formája

– közölte a NASA. 

A mosolygó arc az SDSS J0952+3434 galaxishalmazban található, a felvételt a Hubble WFC3-as kamerája készítette, miközben arra kereste a választ, hogyan születnek a csillagok. 

A WFC3 minden eddiginél nagyobb felbontásban képes látni a távoli galaxisokat: elég nagyban ahhoz, hogy meghatározza a galaxisok helyét és tanulmányozza a benne lévő csillagformációkat. 

Normál üzemmód

Az űrteleszkóp ismét normál üzemmódban működik, miután az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei kijavították az űrtávcső egyik giroszkópjának a hibáját.

A Hubble magasan az atmoszféra felett működik, a légkör nem zavarja az észlelésben, ezért az ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni. 

Az általa küldött képek bepillantást engednek a világűr eddig ismeretlen mélységeibe, az egymást valósággal felfaló galaxisok látványos ütközéseibe, újabb csillaghalmazok születésébe. 

Sikerült képet alkotni olyan távoli tájakról is, ahonnan a fénysugár több mint tízmilliárd évig utazott, mielőtt az űrtávcső kamerájába jutott, de a közelebbi égitestekről is páratlan részletességű felvételek születtek.

 

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Történelmet írtak: leszállt a Holdra egy amerikai magáncég...

képcím

Magyarország ismét embert küld a világűrbe

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...