Miniszoknya - már a múlt században is divat volt

Minél hosszabb volt a szoknya, annál kényelmetlenebb és baleset-veszélyesebb volt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-14 08:00

Fotó: Fortepan

Itt a nyár, a forróság, sok nő szívesebben hord ilyenkor rövid szoknyákat és könnyű felsőket. Van, aki ilyenkor szigorúan méregeti a szoknyák hosszát, és rosszallóan csóválja a fejét: „Ezek a mai fiatalok…” pedig a mini nem mai találmány, több mint fél évszázada hordják a magyar nők is.

A 20. században gyökeresen megváltozott a divat. Dédanyáink gyermekkorában még nem volt illendő, ha kilátszott a nő bokája vagy lábszára a ruhából, és strandolni is csak vállat, combot takaró, idomtalan dresszekben lehetett.

Az első világháború alatt és után részben a háborús anyaghiány, részben a megváltozott életkörülmények miatt egyre rövidültek a szoknyák. Mi változott az életmódban? A nők is egyre nagyobb számban kezdtek tovább tanulni és dolgozni. Minél hosszabb volt a szoknya, annál kényelmetlenebb és balesetveszélyesebb.

Fotó: Fortepan

A két háború között tovább kurtították a női ruhákat, és az 1950-es évekre már kilátszott a lányok térde. Bár egy francia divattervező korábban már előállt a miniszoknya ötletével, ez csak az 1960-as években robbant be a divatvilágba. A történet szerint Mary Quant kezdett rövid, a térdet és a comb egy részét is szabadon hagyó szoknyákat árusítani londoni butikjában.

Fotó: Fortepan

Minibe öltöztették a kor egyik leghíresebb modelljét, a nádszálvékony Twiggyt is. Így a hatvanas években a kurta szoknyácskák meghódították a fél világot. Magyarországon is akkora sikere lett, hogy a lányok képesek voltak a téli hidegben is minit húzni.

Fotó: Fortepan

A mini a hetvenes években is divatban volt, azután a nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején vált megint nagyon felkapottá a Micsoda nő! és a Lambada című filmek sikere után. Ma pedig szinte azt hordunk, amit csak akarunk. Minit is, ha éppen úgy tartja kedvünk.

 

 

Címkék:

divat miniszoknya

Mai nap hírei

Megnyitották a kiskunhalasi mobil járványkórházat

szeretlekmagyarorszag.hu2 órája

Hatalmas mennyiségű fagyasztott csirkehúst borítottak ki az út szélén

agroinform.hu3 órája

Szél Bernadett karanténba vonult

budavidek.ezalenyeg.hu5 órája

A Polestar eddigi legnagyobb lépése, amivel átírhatja az elektromos autók piacát

igenyesferfi.hu7 órája

EP-alelnök: „ki kell éheztetni pénzügyileg” Lengyelországot és Magyarországot

demokrata.hu8 órája

Hugh Jackman felesége reagált férje melegbotrányára

joy.hu8 órája

Szétplasztikázták Olivia Newton-John lányát, már semmi sem eredeti rajta

femcafe.hu8 órája

Újracsomagolt óvszerekkel bukott a vietnámi vállalkozó

transpack.hu19 órája