Minden egyes autó után kétmillió forintot akarnak a dízelbotrány hazai érintettjei

Már pertársaság is alakult.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-04 18:53

Fotó: Thinkstock

Jövőre indulhat meg a károsult magyar járműtulajdonosok és a Volkswagen konszern közötti kárpótlási per.

Bizony a 2015-ben kirobbant dízelbotrány óta a német autóóriás sokadik körét futja immár, és most már magyar autósok is bekapcsolódnak az ügybe – írja a Világgazdaság.hu.

Ugyanis a nemzetközi példák alapján, átlagosan kétmillió forint lehetne az alapja annak a kártérítésnek, amely a Volkswagen dízelbotrányában érintett hazai autótulajdonosoknak járna. Nem is csoda, hogy a károsultak érdek-képviseletére pertársaság alakult. 

Minderről Surányi Péter, a szervezet kommunikációját segítő autós szakújságíró számolt be a lapnak. Azt is hozzátette, hogy eddig több mint 300-an léptek kapcsolatba a pertársasággal, és jelenleg is az adatok feldolgozása zajlik. A károsultak továbbra is jelentkezhetnek, a per a jövő év második felében indulhat meg.

Rámutatott arra is, a fő cél a német konszern okozta környezetszennyezés kezelése. Ennek fényében pedig a magyar államnak is csatlakoznia kellene a pertársasághoz.

Magyarországra mintegy ötvenezer olyan autót hoztak be, amely a környezetvédelmi besorolása szerint tetemes adókedvezményben részesült, miközben a valóságban az engedélyezetthez képest negyvenszeres károsanyag-kibocsátást produkált

– nyilatkozta Surányi, aki szerint a Volkswagen  által felhozott szoftverfrissítéses javítási megoldás csak kábítás. Szerinte a német környezetvédelmi minisztérium és a legmagasabb közlekedési szerv is kimondta, hogy semmiféle javulást nem eredményez, sőt ő maga senkinek sem javasolta.

Ugyanakkor a magyarországi importőr, a Porsche Hungaria Kft. (PoHu) az újság megkeresésére leszögezte, hogy az EA 189 kódú dízelmotorok javítására vonatkozó konkrét intézkedéseket a német Szövetségi Közlekedési Hatóság teljes egészében jóváhagyta, ahogyan a magyar közlekedési hatóság is támogatja.

Hozzászólások

     
     

Mai nap hírei

„Úgy tettem, mintha naiv volnék, és nem tudnám, mi zajlik ebben a házban” – Modern kori rabszolgaság

wmn.hu|4 órája

Voltak elveink… Aztán lett gyerekünk – Nyomjad, anyukám! videópremier Senával

wmn.hu|6 órája

Többfelé éjszaka is kitartanak a vasárnapi zivatarok

kiderul.startlap.hu|11 órája

„Leéltem közben egy másik életet” – El Camino, az út

wmn.hu|14 órája

Felhőszakadásra, jégesőre figyelmeztetnek

kiderul.startlap.hu|15 órája

A svéd tini, aki többet ért el a klímaváltozásban, mint Leonardo DiCaprio

wmn.hu|17 órája

Mérséklődik a meleg a jövő héten

kiderul.startlap.hu|19 órája