Benzinárstop: augusztusra elfogyhat a dízel, mert kimaradt egy fontos módosítás

Startlap - Startlap
Hiába az új szabályok, ahhoz a februári kormányrendelethez nem nyúltak hozzá, amelynek köszönhetően a nagykereskedők számára veszteséges volna az üzemanyag behozatala az országba. Délelőtti hírösszefoglaló.

Benzinárstop: augusztusra elfogyhat a dízel, mert kimaradt egy fontos módosítás

A múlt héten maga Hernádi Zsolt Mol-vezér is jelezte, az ársapka szabályozásának változtatását az importüzemanyag igénye is indokolja, és ennek hiányában “ellátási problémák lehetnek”. A szombaton bejelentett üzemanyag-árváltoztatásokat vizsgáló szakértő szerint éppen a dízel behozatalát ösztönző nagykereskedelmi árak ügyében felejtett el intézkedni a kormány, ami újabb beavatkozás nélkül komoly gondokhoz vezethet. Bővebben.

“Eddig 86 magyar ember halt meg a háborúban” – közölte Orbán, de senki sem tudja, kikre gondolhatott 

A miniszterelnök nemzetközi szinten is nagy hírverést kapott tusványosi beszédének a “fajok” keveredésén túl is voltak izgalmas elemei.

Mi, magyarok vagyunk az egyetlenek az ukránokon kívül, akik ma meghalnak ebben a háborúban

– közölte, és egy pontosnak tűnő számadattal is alátámasztotta kijelentését. Azonban sem a kormány képviselői, sem kárpátaljai szervezetek, sem külpolitikai vagy biztonságpolitikai szakértők nem tudják, mire alapozhatta mindezt Orbán Viktor. Az pedig, hogy csak a magyarok estek a háború áldozatául, azonnal cáfolható. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Ősszel bezárhatnak szociális intézmények a növekvő rezsi és benzinárak miatt

MTI/Balázs Attila

Szakmai szervezetek levélben hívták fel Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős belügyi államtitkár figyelmét arra, hogy a szociális dolgozók a rászorulókhoz eljutni sem fognak tudni, mert nem lesz miből tankolni, ahogyan a rezsidíjakat sem tudják fedezni majd. Egyes intézményeknél csak az idei évben több tízmilliós hiány várható. A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szektorban ellátottak száma egymillióra tehető. Részletek.

Ezer forintos gázárak, európai gázhiány: valóban van okunk aggódni?

Míg a magyar kormány lépései és az EU-s tájékoztatás azt erősíti, hogy a gázszállítás teljes leállításának veszélye is fennáll, Holoda Attila, energetika szakértő, az Orbán-kormány volt helyettes államtitkára már jóval optimistább. Holoda szerint az oroszoknak is az a célja, hogy eladják a gázt Európa felé, és a magyarországi tárolók alacsonyabb telítettségi szintjére is adott egy kevésbé aggasztó magyarázatot. Holoda úgy véli, a rohamtempóban, mindenáron történő 700 millió köbméternyi plusz gáz beszerzése a rezsicsökkentéssel kapcsolatos trükközéssel függ össze, amelynek végrehajtása érdekében iszonyú magas gázárakról tárgyal a magyar kormány Oroszországgal. Bővebben.

Brit védelmi minisztérium: Oroszország átcsoportosíthatja hadereje jelentős részét

Dél-Ukrajnába küldhetik az orosz csapatok nagy részét; az ukrán elnök tanácsadója szerint szándékosan ölhették meg az egyik legnagyobb ukrán mezőgazdasági nagyvállalkózót és feleségét; Mihail Gorbacsov testvérháborúnak tartja az inváziót. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

Közelednek a Perseidák: már érdemes az éjszakai égboltot figyelni a meteorokért

Gehad Hamdy/picture alliance via Getty Images

A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett Perseidák az egyik legismertebb, rendkívül látványos meteorraj. A 109P/Swift-Tuttle üstökös által létrehozott meteortömeg maximumára még várni kell, de így is van már mit kémlelni éjszakánként. További információkért katt ide.

Rendeletben döntött a kormány a hódok sorsáról: októbertől indul a vadászidény

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet módosította a védett és fokozottan védett állat- és növényfajokról szóló eddigi szabályozásokat, és nem csak az eurázsiai hódok vadászatát, de hódgátak elbontását is lehetővé tette. Ez utóbbival kapcsolatban a természetvédők fontos dologra hívták fel a figyelmet. Részletek.

Feszült volt a helyzet a koszovói-szerb határon vasárnap este

A koszovói kormány új rendeletei ellen tüntetők blokád alá vettek a koszovói oldalon több határátkelőhelyet, a szeb oldalon pedig a légierő harci gépei is megjelentek. Mi történt? Innen kiderül.

Egyelőre csak meleg van, de szerdától visszatér a durva hőség

A hétvégi hidegfrontot követő fokozatosan erősödő nappali felmelegedés a hét közepére már országszerte 30 fok feletti csúcshőmérsékleteket hoz, csütörtökön például 37 fok is lehet. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: MTI/Komka Péter)

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar erre az öt kérdésre vár választ Orbántól

képcím

Ez volt Orbán első fizetett munkája - A hét legfontosabb hírei...

képcím

Magyar Péter máris veri Orbánt és a Megafont a Facebookon