Megvan, mikor kapják meg a kormány ajándékát a nyugdíjasok

Startlap - Startlap
Hamarosan postázzák az Erzsébet-utalványokat.

A magyar gazdaság tartósan jó teljesítménye teszi lehetővé, hogy a költségvetés 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt juttasson a nyugdíjasoknak, illetve 12 ezer forint rezsikompenzációt nyújtson a háztartásoknak – jelentette ki Novák Katalin az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A család és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki az Idősek Tanácsának alelnöke is, hangsúlyozta: a GDP immár tartósan 4 százalékot meghaladó mértékben nő, az exportbővülés 8,4 százalékos, a munkanélküliség 3,8 százalék és 2010-hez képest a bérek átlagosan több mint 30 százalékkal bővültek.

Ebben a helyzetben tett javaslatot a tanács a kormánynak arra, hogy az ünnepek közeledtével újra 10 ezer forinttal támogassa a nyugdíjasokat, a kormány pedig úgy döntött, hogy ezzel is elismeri azt, amivel a nyugdíjasok hozzájárultak az ország fejlődéséhez – ismertette.

Novák Katalin hozzátette, néhány hét szükséges ahhoz, hogy a posta kiküldje az utalványokat az érintetteknek. Abban bízik, hogy április közepéig mindenki megkapja a juttatást.

Arról is szólt: a télen megnövekedett rezsiköltségeket kívánja kompenzálni a kormányzat azzal, hogy 12 ezer forintot jóváír a gázt, illetve távfűtést használó háztartások számára. Annál is inkább, mert az elmúlt időszakban tapasztalt rendkívüli hideg jelentős pluszkiadást okozott a családoknak.

Az ünnepi ajándék 29,4 milliárd forintba kerül az adófizetőknek – írja a 24.hu a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent határozat alapján. Két forrásból teremtik elő az Erzsébet utalványok ellenértékét: az idei költségvetés Miniszterelnökség fejezetében szereplő rendkívüli kormányzati intézkedésekből 8,7 milliárdot csoportosítanak át. Illetve a költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai fejezet, Központi Maradványelszámolási Alapjából 20 milliárd 730 millió forint jut erre a célra.

Forrás: MTI

A címlapkép illusztráció (MTI/Mohai Balázs)

 

Ez is érdekelhet

képcím

Kiderült, ki lesz Márki-Zay Péter kampányfőnöke

képcím

Szlávik János: Egészen biztos, hogy valamit tenni kell

képcím

Az Eucharisztikus Kongresszus miatt két napra leáll az ellátás a...