Megőrülsz a legyektől? Megtaláltuk a tökéletes fegyvert

Startlap - Startlap
A születésnapos Bálint gazda elmesélte, mit csinált az elmúlt 100 évben. Bánsági Ildikó saját magát se kívánná egy vele egykorú férfinak. Mutatjuk, melyek a legérzékibb csillagjegyek. Vajon te is köztük vagy? Egy generációkon átívelő, rejtőzködő halálos betegség jellemrajza egy család élettörténetén keresztül. Lustálkodós vasárnapi hírösszefoglaló.

“Nincs nekem olyan jó dumám” – a születésnapos Bálint gazda elmesélte, mi történt vele az elmúlt 100 év során

Hál’ istennek, jobban bírom, mint egy diktatúra, tán mert jobban vigyázok magamra és a rám bízottakra

– mondja Bálint György arra a felvetésre, hogy 1919-ben, a Tanácsköztársaság évében született. Aztán rengeteget mesél. Történeteket a gyermekkori jómódról, mégis szigorú apjáról, a háborúról, a koncentrációs táborról és arról, hogyan szökött meg. Feleségéről, politikáról, munkáról beszél, és természetesen a gazdálkodásról is nagyon fontos dolgokat tudhatunk meg tőle.A mai rendszerről is kifejti véleményét, szomorúan zárja ezt a kérdést, de azért az apró csodákról sem feledkezik meg, mint például egy dióról, amelyet talizmánként hord magával mindenhová. Az interjú szövegét itt tudod megnézni.

Bánsági Ildikó: Egy idős emberrel üljek, és nézegessem? Én magamat sem kívánom már egy velem egykorú férfinak

MTI Fotó: Nyikos Péter

Bánsági Ildikó már 71 éves, így a vele való beszélgetés során szinte megkerülhetetlen az öregedés kérdése. A Kossuth-díjas művésznő erről is, de sok más egyébről is szimpatikus nyíltsággal mesél a következő interjúban. Kertészkedés, színház, család és magánélet – ezek mind szóba kerültek. Ahogy a magány is, a fiatalsága, vagy például az, miként lett belőle színésznő.

Íme a legérzékibb csillagjegyek. Vajon te is köztük vagy?

Az asztrológia követői szerint van néhány csillagjegy, amelynek tagjai különleges érzelmekkel bírnak, ők az érzékiség és az érintések igazi mesterei. Ha a te párod közéjük tartozik, akkor igazán szerencsésnek számítasz, de az is lehet, hogy te magad is rendelkezel ezekkel a kivételes képességekkel. Ebből a cikkből kiderül, mely állatövi jegyek uralják az érzékek birodalmát.

“Az orvosok csak a tüneteket tudják enyhíteni, és azt is csak egy ideig. Ezért hát nincs jövőképem, nem szoktam tervezni” – egy rejtőzködő halálos betegség generációkon átívelő jellemrajza

Aki követte a Dr. House epizódjait, annak nem ismeretlen a Huntington-szindróma, amelyben Tizenhármas is szenvedett. De a legtöbbek számára ez egy semmitmondó fogalom csupán, és a kór kegyetlen valóságát a kórházsorozatok sem tárták fel. A körülbelül 100 évvel ezelőtt felismert betegségről csak nagyjából 25 éve sikerült megállapítani, hogy egy genetikai hibának köszönhető. Hazánkban mintegy 900-1000 személy lehet érintett, de sokan közülük titkolják, illetve szégyellik a tüneteket. 

Rátkai Judit egész életét végigkísérte ez a betegség. A tünetek először édesanyján jelentkeztek, de eleinte csak a viselkedése változott, amiért haragudtak rá, mivel fogalmuk sem volt róla, hogy huntingtonos. Később Judit és nővére is rájött, hogy szintén hordozzák az örökletes átkot, amely hosszú évek alatt emészti fel őket. A Huntington-szindrómáról, és a betegséggel elválaszthatatlanul összefonodó családi történetéről Judit ebben a cikkben a mesél. 

Menő fővárosi kutatómunkáját elhagyva Kata az Őrségbe költözött, ahol állami gondozásban élő kislányoknak segít nővé válni

A siker hajszolását a nyugalmas Őrségre cserélte Krekó Kata pszichológus, ő a természetben végre megtalálta az egyensúlyt. Munkája során azért küzd, hogy mások is megtalálják a harmóniát: lehetnek kicsik vagy nagyok, szorongók vagy bántalmazottak, vagy éppen a helyi gyermekotthon lakói. A szakmáról kialakult sztereotípiák ellenére vidéken is nagyon sokan keresik fel őt. Katához leginkább nők járnak, akik őt is inspirálják. Az itt elérhető interjúban többek között vidéki életről, gyereknevelésről, és egy nagyszerű kezdeményezésről olvashatsz. Egy táborról, ahova a gyermekotthonból érkeztek fiatal lányok, akiket a nőiség rejtelmeibe avattak be.

Kvíz: 10 híres magyar, aki az oroszlán jegyében született. Te felismered őket? 

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Az ezoterikus tanok szerint az oroszlán csillagjegy szülöttei rendelkeznek a névadó állathoz társított tulajdonságokkal: erős akaratú, hatalomvágyó, temperamentumos, bátor emberekről van szó. Erre a linkre kattintva10 híres magyar oroszlán jegybe tartozó személy fotóját találod, akikről talán nem is gondolnád, hogy ők is ezen csillagjegybe tartoznak. Na, hányat ismersz fel közülük?

Utálod a legyeket? Nem vagy egyedül, de a jó hír, hogy végre megvan a tökéletes fegyver az alattomos rovar ellen

A mesebeli szabólegény csak hét legyet ütött le egy csapásra, de már ezzel is lenyűgözte az óriást, ebben a cikkben viszont bemutatunk egy olyan módszert, amellyel a lábacskáit előszeretettel dörzsölgető ízeltlábú húszezer példányával végezhetsz pár mozdulattal.

Szinte biztos, hogy nem jönnél rá, hogy ez a 10 elképesztő, kajafotónak látszó fénykép ehetetlen tárgyakról készült

Nem minden arany, ami fénylik, de ennél sokkal rosszabb, hogy nem minden étel, ami annak látszik. Ennek a problémának 10 ékes példáját láthatod, ha megnézed az alábbi cikket, ahol különféle ételekre a megszólalásig hasonlító, szomorú módon ehetőnek nagy jóindulattal sem minősíthető dolgot fényképeztek le

El kell, hogy szomorítsunk, de pont az egyik kedvenc fűszerünk okozhat demenciát

Fotó: Carsten Koall/Getty Images

Egy 15 éven át folytatott, 4582 kínai részvételével készült vizsgálat során váratlan következtetést vontak le a világ egyik legnépszerűbb fűszere, és az időskori memóriavesztés, kognitív hanyatlás kapcsolatáról. Vagyis van egy növény, amelynek lelkes rajongói kétszer olyan gyorsan butultak a kísérleti alanyok körében, mint a társaik. A folytatásért ezt a cikket olvasd el.

“Tegyük egyszer s mindenkorra tisztába: nem vagyunk szerelmesek a gyerekünkbe”

Több ember közösségi oldalán látok tündéri fotókat, rajtuk anyukákkal, akik átölelik gyermeküket és az egész kép igazán megható, bensőséges, meghitt. A kép címe gyakran az: ‘Életem szerelmével’

– kezdi blogbejegyzésében a téma felvázolását a szerző. Ha ide kattintasz, elolvashatod az álláspontját arról, miért jár valaki tévúton, amikor a szerelmének nevezi gyermekét. Egy ritkán boncolgatott kérdés, érdekes konklúzióval.

Ez is érdekelhet

képcím

Retró kvíz: felismered a magyar sztárokat fiatalként?

képcím

Kvíz: mindent tudsz a sztárokról 2023-ban?

képcím

Kvíz: mennyire vagy képben 2023 fontos eseményeivel?