Matolcsy és Szemerey vitája állhat az NHB mélyrepülése mögött

Startlap - Startlap
Az unokatestvérek állítólag az MKB bankon kaptak össze.

Gyorsan reagált Szemerey Tamás arra, hogy a 98 százalékos közvetett tulajdonában lévő NHB Bank 7 millió forint feletti kifizetéseit az MNB korlátozta és felügyeleti biztost rendelt ki: vagy féltucatnyi érdekeltsége már másnap számlát nyitott a CIB Banknál és az OTP Banknál. Még gyorsabb volt a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám két cége, azok ugyanis már a december 18-ai MNB-s fellépés előtt csaknem két héttel korábban létesítettek új számlákat a Gránit Banknál – írja a Menedzsment Fórum.

Kellett, hogy rendezhessék fizetési kötelezettségeiket

Business must go on, vagyis az üzletnek mennie kell tovább. Ez lehet az olvasata a Szemerey-érdekeltségek december 19-ei és 20-ai OTP-s és CIB-es számlanyitásainak. Addig ugyanis e cégek a Szemerey közvetett érdekeltségében lévő NHB Banknál parkoltatták a pénzeiket – betétben és/vagy elszámolási számlákon. Csakhogy az NHB-ra kirótt kifizetési limit ellehetetlenítette volna, hogy a szóban forgó társaságok a számlájukra érkező bevételeikből rendezzék a fizetési kötelezettségeiket az üzleti partnereik felé, valamint átutalják az alkalmazottaik bérét.

Matolcsy Ádám hatodik érzéke kiválóan működik

Nehezebb kibogarászni Matolcsy Ádám cégeinek motívumait. Találtunk olyan érdekeltséget, a Balaton Bútor Belsőépítészeti, Bútorgyártó és Kereskedelmi Tanácsadó Kft-t, amelyik a jegybanki határozat előtt napokkal nyitott új számlát a Gránit Banknál. Felvetődik a kérdés, vajon mi szükségük volt arra, hogy a már meglévő 3 NHB-s számlájuk mellé két újabbat nyissanak még a jegybanki határozat előtt és azokat miért a Gránit Banknál létesítették, valamint, hogy köze van-e ezen számlanyitásoknak az MNB fellépéséhez.

Matolcsy bosszúja

Az NHB-s kifizetések korlátozására piaci berkekben hallott egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy a két unokatestvér, Szemerey és Matolcsy György jegybankelnök összekapott az MKB Bank kapcsán, amelynek Szemerey tavaly július óta közel 33 százalékos tulajdonosa. Állítólag a vita miatt a jegybankelnök annyira berágott, hogy kérte az MNB-alapítványokat, vigyék át más bankhoz az addig az NHB-nál tartott betéteiket. Hogy ez utóbbiak összességében mennyit tettek ki, azt nem tudni. Mindenesetre a zoom-nak adott tájékoztatásuk szerint az MNB-alapítványok 2018 elején 4 milliárdnyi betétet parkoltattak az NHB-nál, ám az mfor.hu-val két nappal a kifizetések korlátozása után azt közölték, hogy folyószámláik egyenlege az OBA betétbiztosítási összeg (100 ezer euró) körüli nagyságrendben van. Ami – tekintve, hogy 3 alapítvány működik – összességében legfeljebb 100 millió lehet.

Ez is érdekelhet

képcím

Matolcsy: Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk

képcím

Matolcsy: minél hamarabb el kell törölni az árstopokat

képcím

Így kritizálta Matolcsy beszédét az ellenzék