A bedőlés határán a Matolcsy-unokatestvér bankja - váratlan bejelentés az MNB-től

Startlap - Startlap
Bankszünetet és kifizetési korlátozást rendeltek el.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) olyan súlyos likviditási problémákat találta az NHB Banknál, hogy azonnali intézkedéseket alkalmazott a pénzintézetnél. A bankból mától 30 napig nem lehet 7 millió forintnál többet kivenni, a bank nem vállalhat újabb kötelezettségeket, az MNB a mai napra bankszünetet rendelt el nála és felügyeleti biztost neveztek ki a probléma kezelésére – írja az Index.

Többeknek rosszul eshet

Az MNB adatai szerint 28 magánszemélynek és 83 vállalati ügyfélnek van több pénze a bankban, mint 7 millió forint. Közülük 8 magánszemélynek és 39 vállalatnak van akkora betétje, ami meghaladja az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítási összegét. Az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Rutinellenőrzésen akadtak fenn

Az MNB folyamatosan monitorozza minden pénzintézet likviditási helyzetét, ezen akadt fent most az NHB. A bank Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, és az MNB már korábban is talált hiányosságokat nála. Legutóbb idén augusztusban kapott viszonylag nagy arányú, 19 millió forintos büntetést. Akkor a jegybank kiemelte, hogy a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését. Az MNB 2015. december 31-től tekintette át a hitelintézet pénzügyi szolgáltatási tevékenységét és megállapította, hogy a vállalatirányítás területén az NHB Bank kiszervezett tevékenységeinek bejelentése, ellenőrzése és szabályozása nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak.

Több probléma is felmerült

A hitelkockázat kezelés körében probléma volt többek között az ügyfélminősítésre, a kockázatvállalásra (különösen a döntéshozatali mechanizmusra) és a fedezetértékelésre vonatkozó szabályzataival, illetve azok alkalmazásával. Az MNB közleménye szerint az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti – írja a portál.

Ez is érdekelhet

képcím

Csökkentette az MNB az alapkamatot, 3 év után először

képcím

Matolcsy: Egy kalandorpolitika inflációs kalandját látjuk

képcím

Matolcsy: minél hamarabb el kell törölni az árstopokat