A Magyar Nemzeti Bank tízszeresére emelte az aranytartalékát

Startlap - Startlap
1986 óta most először vásárolt újra aranyat az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, ezzel az aranykészlet nagyságát a 70 évvel ezelőtti historikus szintre emelte – jelentette be a jegybank kedden.

A döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára, azaz tízszeresére emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár. A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euróövezeti közép-kelet-európai országok átlagának – olvasható a jegybank honlapján. 

1986 óta most először vásárolt újra aranyat az MNB. Az aranytartalék emelésére és fizikai formában történő hazaszállítására 2018 októberének első felében került sor.

Márciusban arról írtunk, három tonna aranyat hoztak vissza Matolcsyék Magyarországra Londonból. Akkori árfolyamon számolva 130 millió dollár értékű jegybanki aranytartalék érkezett. Akkor az MNB-nél úgy gondolkodtak, az aranytartalék országon belüli birtoklása tovább erősítheti a Magyarország iránti piaci bizalmat.

Amikor 2016 decemberében az MNB aranytartaléka a nullára apadt,  a jegybank pénzügyeinek ismerői a HVG-nek úgy kommentálták mindezt: akár van belőle, akár nincs, az aranynak már nem lehet megkülönböztetett jelentőséget tulajdonítani.

 

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Így kritizálta Matolcsy beszédét az ellenzék

képcím

Matolcsy keményen bírálta az Orbán-kormányt: "már a szankciók...

képcím

Itt az MNB nagy bejelentése: változások a zöld lakáshiteleknél