Magyar ember léphet a Holdra, már a dátum is megvan

Startlap - Startlap
Zábori Balázs, a magyar űrhajósprogram projektvezetője a Magyar Tudomány Ünnepén vállalkozott arra, hogy mondjon egy évszámot, amikor magyar asztronauta léphet hűséges égi kísérőnk felszínére.

Közel egy héttel a NASA Artemis-I missziójának új startidőpontja előtt a Magyar Tudományos Akadémián „Magyar sugárzásmérő rendszer a Gateway űrállomás védelmében a Hold körül” címmel adott elő a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként Zábori Balázs fizikus, űrkutatási rendszermérnök.

Minderről az RTL.hu számolt be, amely igyekezett tisztázni: az első hallásra kevésbé felcsigázó előadás számos izgalmas részt tartalmazott, hiszen szó volt benne az emberes űrutazások jelenéről és jövőjéről, valamint arról, milyen lehetőségek várnak Magyarországra a Hold és a Mars átfogó megismerésében.

Zábori Balázs, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont űrkutatási mérnöke a HUNOR (Hungarian to Orbit) - Magyar Űrhajós Programról tartott sajtótájékoztatón.
Fotó. MTI/Koszticsák Szilárd

Zábori 2009 óta munkatársa az Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumnak, ahol egykor más lehetőségek mellett a kozmikus sugárzás kozmonautákra gyakorolt befolyásával foglalkozott.

Az RTL.hu szerint egyébként a 33 éves fizikus egyik meghatározó figurája a magyar asztronautikának. Számtalan címe és titulusa mellett űrkutatási rendszermérnökként ő az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen végzett hazai fejlesztések műszaki vezetője, tagja a magyar ESA-delegációnak, űripari szaktanácsadóként segíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatási tevékenységét.

De ami a legfontosabbak egyike a hétköznapi ember számára, hogy ő a HUNOR, azaz a leendő magyar asztronautákat kiválasztó és kiképző magyar űrhajósprogram projektvezetője is.

Zádori előadása során hangsúlyozta, hogy az emberiség visszatér a Holdra, ráadásul olyan rakétával, amelyben magyar műszerek lesznek. 

Az Európai Űrügynökség egyébként most válogatja ki azokat az személyeket, akik eljuthatnak a Holdra.

Én azt gondolom, hogy 2036 jelenleg most a legreálisabb dátum

 – mondta Zábori Balázs azzal kapcsolatban, hogy mikor léphet szerencsés esetben leghamarabb magyar űrhajós a Holdra.

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

A Challenger űrsikló egy nagy darabját találták meg az...

képcím

A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk