Magyar alkotás a világ legnagyobb madárszobra - ez Atlanta egyik fő látványossága

Szőke Gábor Miklós szobrát az atlantai Super Bowl drukkerek nézegethetik.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-03 11:28

forrás: Szőke Gábor Miklós Facebook

Szőke Gábor Miklós hatalmas sólyomszobra, a Groupama Aréna előtti Fradi-sas unokatestvére ott áll az atlantai Mercedes-Benz Stadion előtt. Az 53. Super Bowlra érkezőket tehát a magyar madár fogadja majd – írja a hvg.hu.

Nyolcvanezres stadion előtt áll

A vasárnap este (magyarországi idő szerint hétfőn hajnali fél egykor) kezdődő NFL-döntőt, az 53. Super Bowlt idén az atlantai új Mercedes-Benz Stadionban rendezik meg. Ez az a nyolcvanezer fő befogadására alkalmas stadion, amely az Atlanta Falcons és az Atlanta United FC labdarúgócsapatának otthona, és amely előtt a Szőke Gábor Miklós szobrász által tervezett alkotás magasodik.

A világ legnagyobb madárszobra

A rozsdamentes acélból és bronzból készült szobor – a Falcons után – értelemszerűen egy sólymot ábrázol, a Daily News Hungary szerint ez a világ legnagyobb madaras szobra. A magassága meghaladja a 12,5 métert, a szárny fesztávolsága pedig a 20 métert, egy komplett labdarúgócsapat elfér alatta.

200-an is dolgoztak rajta

A gigantikus alkotás az Atlanta Falcons tulajdonosának, Arthur Blanknek a megrendelésére készült el 2017-ben, összesen 200 ember bevonásával. A tervezés legelső lépésétől kezdve az avatásig két év telt el. A szobrot Szőke Gábor Miklós budapesti stúdiójában rakták össze, majd másfél hónap alatt szállították át Atlantába. A szobor azóta ott áll, a Coca Cola Múzeum vagy a CNN-székház mellett a város egyik fő látványosságának számít.