Ma este kiderül, hogyan lehet túlélni azt, ha Mengele előtt kell keringőzni

Milyen volt gyereknek lenni a lágerek embertelen világában vagy egy észak-koreai fogolytáborban? Ennek járt utána az On the Spot.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-10-18 10:39

Cseke Eszter és S. Takács András most azt mutatja meg, milyen hatással volt traumatikus gyerekkoruk azokra, akik a 20. század történelmének legsötétebb pillanataiban jöttek a világra. 

Kiderül, milyen volt gyereknek lenni a Duna-delta kommunista lágereinek embertelen világában, a vörös khmerek leghírhedtebb börtönében, egy észak-koreai fogolytáborban vagy épp a vietnámi háború idején. A sorozatban találkozunk Szarajevó ostromának túlélőivel, akik kisiskolásként élték át a véres harcokat, és megismerkedhetünk egy bebörtönzött szaúdi blogger családjával is, ahol a gyerekek apa nélkül nőnek fel Észak-Amerikában.

A hetente adásba kerülő műsorban az idén kivételesen három epizód is magyar történetet dolgoz fel:

A sorozat első része a 90 éves Edith Eva Egerről szól, aki ma is praktizáló családterapeuta és elismert pszichológus, szakterülete a traumafeldolgozás. Kassáról deportáltak Auschwitzba, ahol szüleit a koncentrációs tábor hírhedt orvosa, Joseph Mengele rögtön a gázkamrába küldte, őt pedig még aznap este arra kényszerítette, hogy táncoljon neki a Kék Duna keringőre. Edith becsukta a szemeit és a budapesti Opera színpadára képzelte magát. Öt hónappal később a holtak közül húzta ki egy amerikai katona, néhány évvel később már Amerikában volt, de évtizedekig nem beszélt róla, hogy mi történt vele… Miután ő maga is szembenézett legmélyebb félelmeivel és traumáival, sikerült teljes életet élnie. Ősszel jelenik meg letehetetlen memoárja az egész világon, Magyarországon is.

Visky András drámaíróval Kolozsváron találkoztak a filmesek: református lelkész édesapját 22 év börtönre ítélték a román hatóságok az 1956-os forradalom megtorlásaként. Feleségét hét gyermekével együtt kitelepítették a Duna-delta gulágába, ekkor András két éves volt. Egész kisgyerekkorát a gulágon töltötte embertelen körülmények között, édesanyja életveszélyes állapotba került, gyermekei tartották benne a lelket, akik csak öt évvel később láthatták viszont édesapjukat…

Dr. Máté Gábor világhírű orvos 1944-ben született Budapesten zsidó család gyermekeként, és több évtizedes orvosi munka, illetve kutatás után többek között arról tart előadásokat szerte a világban, hogyan hatnak gyerekkori traumáink hosszú távú egészségi és mentális állapotunkra. (Több mint 20 nyelvre lefordított könyvei: A test lázadása, A sóvárgás démona, Szétszórt elmék és A család ereje.)

A karakterközpontú dokumentumfilm-sorozat a jelenben játszódik, de témája szorosan kötődik a történelemhez: azt kutatja, vajon hogyan befolyásolják az életünket a születésünk körülményei, örökölhető-e a trauma, illetve ki milyen stratégiát választ a múlt feldolgozásához. Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm-sorozata több díjat elnyert, többek között monte-carlói Arany Nimfa-, Prima Primissima- és Pulitzer-emlékdíjat.

On The Spot: Az ellenség gyermekei – Premier: 2017. október 18-án 22.30-kor a Dunán

Mai nap hírei

Rekord mennyiségű hó Kanadában

koponyeg.hu2 órája

Mi lenne, ha az egyik diplomádat becserélnéd egy kis intelligenciára?

she.life.hu6 órája

Kate Moss annyira szép a Vogue legújabb címlapján, hogy szavakat sem találunk

joy.hu7 órája

Szájer-ügy: megtiltották a kormányzat tagjainak, hogy nyilatkozzanak

168ora.hu16 órája

Bőr hátlappal és 12 GB RAM-mal érkezett a ZTE Axon 20 5G Extreme Edition

gsmring.hu17 órája

Felsővezetői bejelentés a Magyar Telekomnál

itbusiness.hu17 órája

Ünnepi receptötletet kértünk Mautner Zsófiától

szimpatika.hu18 órája

Veszélyeztetett állatfajta lett a honfoglaló magyarok lova

agroinform.hu19 órája