Lenyűgöző felvétel készült a színpompás lappföldi sarki fényről

A Nap atmoszférájában keletkezett koronalyuk miatt az égi tünemény még színesebb volt, mint máskor.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-14 08:00

Fotó: Lance King/Getty Images

Csodálatos felvételt készített Jani Ylinampa fotográfus a finn Luosto városában a sarki fényről, amely most még a szokásosnál is szebb volt, ugyanis a Nap atmoszférájában keletkezett ún. koronalyuk miatt a szokásos zöld szín mellett rózsaszínű és sárga fények is megjelentek – írja a Daily Mail.

A sarki fény, vagy más néven Auróra borealis az északi féltekén, és Aurora australis a délin – a borealis északit, az australis délit jelent, az Aurora pedig a római istennő neve – a töltött részecskék (leginkább protonok, elektronok) és a légkör atomjainak találkozásakor keletkezik. A töltött részecskék többségét eltéríti a földi magnetoszféra, de a pólusok tájékán bejutnak a légkörbe, majd gerjesztik annak atomjait. A gerjesztett atomok fényt emittálnak, ahogy visszatérnek az alapállapotukba. A fény színe a gerjesztett elemre vagy molekulára jellemzően változik. 

 

Erősödő naptevékenység, valamint mágneses viharok esetén a sarki fény is intenzívebbé válik, sőt, a sarkoktól távolabb is megfigyelhető lehet. A koronalyukakon át heves napszél távozik az űrbe, ami nem más, mint a töltött részecskék áramlata.

Melanie Windridge fizikus elmondásai szerint a mostani különleges színeket tehát a koronalyuknak köszönhetjük. Ráadásul nemrég elkezdődött egy G2-es besorolású mágneses vihar (ezeket 5-ös skálán mérik), ezért a jelenség a szokásosnál alacsonyab szélességi körökön is tapasztalható volt.

Hozzászólások